屎為有員工修改linux core code安裝後門

288 回覆
775 Like 8 Dislike
用ios驚系
kubuntu lubuntu都係ubuntu offical 推薦既desktop variant來

你用kylin Deepin果d我幫你唔到
你知唔知ios好多cloud service都係行linux
所以官方裝完之後自己裝desktop environment可能會比較穩陣,如果貪方便咪可能直接用kubuntu/ lubuntu嗰啲
其實無得唔用
Research黎講 Ubuntu最少野要搞
MS係github最大既contributor

你驚apple好d啦, 大公司來講參與open source程度都算低
其實我都麻麻哋鍾意用Gnome 3,尤其是佢個system tray唔可以自由擺嘢
有好多係冇官方推薦架
例如UbuntuDDE、Ubuntu Unity Remix嗰啲
啲外國人好似信哂個developer
就咁down ISO裝落自己部電腦到
佢會話支那人abuse open source係支那人賤種
Open source本身就係比社群自己maintain 同improve
今次亦都證明咗社群監察係做到阻擋exploits 嘅作用

但佢無諗過呢啲就好似世衛呢啲國際組織咁好易比人玩爛
屎為就唔夠醒目啦
release之前應該捉左委員會啲屋企人佢
再收買佢哋先至release 個update
其實咁多人唔鐘意ubunut係咪屌埋server果邊, 定係淨係屌desktop
Apple用Linux 同我地用Linux 好唔同
人地做任何update 之前都會review code, no matter kernel or package. 我地呢?直接apt install 就算
更何況自己睇唔明
啲人話Microsoft喺一年內dump哂啲Hyper V嘅code落Linux Kernel
所以睇落有一年突然間做咗好多嘢咁
你啱

但佢地嘅first attempt改kernel security
已經係插入後門
呢個submission係個engineer嘅第一份
可以見個野心有幾大

亦都提醒對支共嘅code screening真係要好留心
open source最大優點係透明度, 你改乜野都係全世界睇到曬同無得改log

極權國家最憎既野
乜野叫apple用linux同我地用linux好唔同
我覺得至少要裝埋dash to dock先算usable
唔明點解咁基本嘅功能都唔內置
open source 都唔係完全無問題, 之前支共個Ant Design 事件
又話open source 好安全既....
好過我地好多喇,香港最大IT公司 一個見到人既open source project 都冇
A
無人話open source = 100%安全, 只係佢做既野全世界都可以mon住, 你有無能力睇係一件事, 有能力發現都未必有能力改變到件事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞