屎為有員工修改linux core code安裝後門

288 回覆
775 Like 8 Dislike
Open source嘅好處係呢啲嘢可以截住
NSA都試過喺啲encryption嘅elliptic curve到加後門,OpenSSL同GnuPG班人即刻截住,冇人用佢哋啲curve
用KDE
曾經有個OSX版本打root唔駛password就入到,認真痴撚線
識用嘅話,用email處理git其實比起github噤制高效率好多

因為全部嘢都係text,所以基本上你淨係生活喺mutt+shell+vim/Emacs+git+diff呢啲command line嘅世界裡面
因為GPL第3版唔比lock hardware
所以Apple唔可以pre inatall新版本bash
都話有班人追求open source追到痴咗線架啦
omz慢到痴線
裸裝zsh就得,讀下manual自己set config啦
真係要用framework嘅,用Prezto或者Zim
鬼叫Tivo當年懶醒走GPLv2嘅法律罅
我而家係公司都係咁 我改左git 個password , 係windows 度點reset 都係舊password 結果而家merge code 都係係cmd 到打command
之前YouTube有段片係Linus屌柒寫GPLv3條友
好撚頂癮
支那網睇住先
我上次用呢個方法搞掂咗
https://blog.csdn.net/klxh2009/article/details/76019742
721 811 831 101 1111 1112 1114 1116 1118 229 321 58 510
[日經多圖]文宣全港大行動 及 文宣五大安全守則
https://lih.kg/2015204

樓主幫手置頂好嗎
睇唔睇到你啲嘢並唔係重點,因為世上有咁多電腦佢都唔會睇得晒,除非你啲嘢好重要,佢先會特登去你度睇

重點係佢可以控制晒全世界所有行Linux嘅電腦同server,隨時發動網絡攻擊DDoS,或者必要時控制晒啲電腦唔俾佢郁
下... 點解軟件台啲linux 煩膠唔係咁講既?
你話呢
基本上喺FOSS世界,Linus係務實派嘅代表,Stallman係理念派代表

當年Linus屌GPLv3,係因爲佢驚會導致FOSS世界分裂,有啲project轉用v3,有啲keep住用v2,跟住就唔可以再互相share code
(呢個係非常務實嘅睇法)

同時Stallman嗰邊嘅提法就係:如果俾Tivo開咗先河,「呢個係硬件work就一定要唔可以改嘅軟件」開先例,就會令到呢個「必要嘅軟件」越嚟越大,最後搞到基本嘢都要食死一套,用戶改唔到
(呢個隱憂其實近年的確係越嚟越嚴重,你睇DRM呢讓普遍到連上網Spotify/Netflix都有就知,而且個DRM軟件係完全唔知係咩code,但係你又局住要用)
Zeon
UNITY死全家
你見健身行業俾華人搞都可以扭曲到hard sell偷呃拐騙就知呢個賤種民族真係無撚得救

連鬼佬都覺得痴撚線
好彩個鬼佬金睛火眼睇到
咁你用佢啲產品就無計。
契爺所羅門都係華裔
而家香港嘅4g好似除咗smt之外都係用華為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞