屎為有員工修改linux core code安裝後門

288 回覆
775 Like 8 Dislike
linus torvalds有最終merge決定權利

https://i.pinimg.com/originals/33/b9/b9/33b9b9055c03aa4faed486fe2d91b70e.png

就係呢部電腦
宜家件事揚咗仲好,以後open source 軟件群組,都會防備中國人
搵得出其實好勁
講緊幾千萬行code
Gnome 3個UI設計比較似smart phone思路
老一輩人可能用唔慣
員工個人行為玩晒曬啦
你不如射支核爆再話係個別員工亂㩒
交patch 要 send 去佢個 mail list, 成個 group 嘅人都可以睇到
IVE仔都揾到lah
kubuntu/ lubuntu
點crash?
巴打如果冇咩搞settings可以試下清dconf
睇 delta , 唔會全部code 睇晒
上開Github覺得老一輩嘅開發方式好反人類
你呢個問題唔係問題
tplink都比人踢爆過有後門

華為就更加
open source嘅優點就係防止呢d事發生。
每次submit都係一百幾十行咁改only, 有一行有錯就彈返去改
都難睇啦
高級技術人員同低級IT狗既分別
100幾十行後面d api唔洗check?
乜野呀, git係呢條仆街開發來main linux wor

佢個patch都係經git submit merge request過去俾佢睇wor
成日諗呢啲community based嘅distribution究竟信唔信得過
有啲個官網冇公司名甚至冇lead developer名
可能比中共控制落咗後門都唔知
open source先穩陣, 如果係MS, 只要中共派到間諜入去, 佢改改改, 審果個又係佢o既人, 咁外面就一世都唔知.
唔難架, 佢會assign俾專門做果個area既人做code review, 正常寫得果d野既人都會睇得明
我係講緊mailing list/bugzilla vs GitHub issue/pull request
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞