以Main Con嚟講邊間好D?

346 回覆
4 Like 44 Dislike
新世界係新輝R人過檔係幾年前新世界建築啱啱成立嘅事
main con要行scheme A應該要揀乜嘢公司,小弟仲讀緊書想知多啲
好勁比得上pro grade
其實係MC出到咁人工請勁人
收銀先出四五萬請senior professional
點解會話係bse出身就收銀>MC>sub仔?
同civil嗰啲有冇分別,定係全行都係咁排法?
定係地盤決定? 我在py 兩個盤都無呢樣野
入consultant拎design經驗
行完scheme再入main con拎地盤經驗
對你第日無論考牌定人工都有著數
以上路線絕對適合civil structural bse出身嘅人
GE po成班人叫人唔好入consultant 喎
隔離個po個個都人工行先
講MC, sub仔仲多過講收銀
我去GE po叫人入consultant, 叫到比人block
最好笑嘅係佢地全部都入consultant
根本就成班假膠
但轉頭個個入曬consultant 喎
根本就成班假膠打壓我

你真心到好似假膠咁,btw風巴搵到工未
有部分係真心,有部分係假膠
仲未揾到工
加油
人廢,唔覺得會做得番工程
老實講都係睇你自己多
ICE有9個attribute
我自己考ICE冇覺得MAIN CON定收銀有著數D
因為大家都有善長同唔善長既地方
MAIN CON少DESIGN經驗, 我當時就9寫自己一個cost saving design既經驗落去 ,考前再溫下D基本CONCEPT
再加上真係去到英國D埠仔考 就一TAKE PASS左
當然運氣都佔好重 冇話邊間公司好 只係你個人準備得好唔好
我唔係建議大家有禮頓金門OFFER唔好要
只係想講返其實入左細公司都一樣有好多機會成本
有冇人知新世界 GE人工同有咩福利?
冇雙糧有花紅 人工算行內中位數 福利新創建果堆

利申聽返黎
所以連登真係好多仆街
為左少個對手咩都做得出
不過前途嘅野都有人聽連登仔講而唔自己諗清楚/問下身邊師兄嘅話
真係正宗:受騙的那個比騙徒更混帳
fg入consultant表示你唔知D野現實點做
所謂design都係畫圖仔一個 擺晒D野入去算鳩數
利申:做左一排走返去做sub仔
有鼓吹入main con咩?唔多覺
吾G尼上典
地盤決定係每個星期六番半日 or 長短週 長週番全日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞