以Main Con嚟講邊間好D?

346 回覆
4 Like 44 Dislike
啟德地獄城
屌你老母十咩三力呀
成班鄉土狗死返去啦
十三力係咩?
十字+3個力字=協

好撚白痴 講公司名都唔敢開全名成班智障仔
仲要以為自己好好笑班鄉土狗
番一年就有三年經驗 超正
點解咁講呢
睇你點定義乜叫好
垃圾u civil 3rdhon畢業入左間相對細既main con
淨係做埋d垃圾斜坡
半年升左sub a 一個人睇一單幾千萬pj 有兩個同年畢業ge跟我
我都唔明我憑乜帶兩條友 但又做到起貨埋到單仲有花紅
人工半年由ge 18k 加到23.5k
1年半後升左另一單lmp斜坡site agent
人工由23.5加到30k
第3年行緊scheme人工已經31.5k再做左年幾site agent, 同期同學仲係title ge
上年完scheme 考完ice
終於離開左呢間公司 26歲果年我已經做左3年垃圾lpm site agent 加有ice
轉左出去做渠sub a
開左60k 細公司冇固定path 行緊scheme比你做site a 比你上數 比你做分判價 比你搞vo 搞claims 供你讀nec
唔一定下下金門禮頓有哂path 要循序漸進
新輝最好
當然岩岩做lpm site agent壓力大到癲
日日比老細屌
(geo lpm project degree加兩年經驗可上site agent)
正常grad e 仲有人帶緊果陣 我已經學緊帶住兩個同年畢業
對面rss re考到牌果年 我岩岩出世
佢睇gcc nec 多過我睇海賊王
仲要比十仔撚狗咁撚我
中間辭職信都交左3次
最後都完到合約考到牌分到花紅
花紅6位數仲有多 計埋果幾年人工比同期高學既野都比同期多
同期仲係度搞緊tta 搞緊ms programme
你已經搞緊分判價讀緊nec 睇合約搞vo搞claims
好慶幸當年3rd hon grad禮頓金門in都唔in我
顧問一間in都冇
唔係畢業後4年我都唔識咁多野 叫唔到60k

壓力大到仆街
你對頭既re 考到牌果年你都未出世
佢睇gcc nec 果陣你仲係呀媽個肚
工程界明日之星
過多幾年入埋董事局
差啲就勁過CEG 三年半70k 一至五
我講既都係事實
好多細間mc geotech 中國地質 lams 呢類做lpm既公司都會中好多geo標
入去好快做site agent sub agent
入完去好多人會覺得你做開斜坡睇你唔起
出唔出得返黎就睇你自己
我就好彩出得返去做返其他civil pj
Ceg係一份荀工
但老實講唔係搵最多錢既工
性價比一定最高
試下計時薪
咁冇得計 始終入到ceg既人又唔多
我都係分享自己一個真實經歷
入唔到大mc 3a2m gov 都唔使擔心
有時細公司個機會成本仲高
小弟今年岩岩30
人工接近100k
幾億工程濕鳩site a
比上不足 比下有餘
我唔係覺得自己好叻 純粹分享一個經歷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞