以Main Con嚟講邊間好D?

346 回覆
4 Like 44 Dislike
咁講,新輝同其他main con分別在於佢係發展商旗下,加上新鴻基project成個system都係自己人,相比其他main con,新輝上下家嘅concept冇咁明顯,因為大家都係同一間母公司嘅同事
換句話講,係其他main con做,上家對你嘅態度同對你施加嘅壓力比起係新輝做會差好遠
另外新鴻基福利出名好,that's why問邊間main con最好做多數都會講新輝
另外project type嘅問題,新輝做嘅都係新鴻基嘅job,唔似其他main con會有私樓/公屋/政府infrastructure,不過老實講係香港做,最有肉食都係做私樓job,正正係新輝做最多嗰範

利申:我都想入新輝
新輝>新世界>協>buildking>paulY
十三力你老母 香討呀?
我見新世界d project遠遠唔及十三力多,會唔會冇project之後炒人?
呢排13 力威 投左幾百億標
[url]會 之前tst 炒咗一大堆[/url]
問過做緊新輝既朋友仔,佢話上下家分得唔清楚,好似自己圍爐做工程咁,入面養埋成班皇家判十仔兇返大判轉頭
無論合作得幾唔順利都唔會轉十仔,而且壓力係直接由Client 放落前線度,反正全部都係自己人
總之你有你辛苦,一日做唔到Client滿意你都唔走得
唔似出面啲大判賺夠就走人
main con底難考政府professional grade,考ws/acw/ai又未必有科文/機電判頭好
加上依家main con人工高過ws職系一節 你都未必肯做
有利多數做 ASD 房署job
其實都唔差係人工低啲
呢排中左單鑽石山
係咪做維修保養job多?
但係好多人都話金門chur
出名Chur
起大樓同維修保養係分開既
維修保養都keep 住都多job
起大樓就唔多夠job
幾個盤都出年完工
法國佬點睇?
巴打有offer?
呢間個朵香到都唔駛問啦
長期遊魂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞