[文青勝景美食團]獨遊台北4日 (野柳‧九份‧總統府)

132 回覆
47 Like 9 Dislike
去到第二航廈就去美食廣場
就係地庫桃捷站隔離

今次就揀左係新加坡拎到米芝蓮1星既了凡油雞飯‧麵

機場食野點都貴啲架喇
我就要左個單人油雞+叉燒set
除左有飯仲有菜同湯
如果依照商品說明加NT$70得5舊仔燒肉
都係不了

單人油雞+叉燒set (NT$249)

肉既份量好夠,仲有半隻滷蛋
叉燒同香港既部位唔同
香港用梅頭,佢係用五花腩,會比較林同有油香
而佢既味道比香港既叉燒甜,幾好食
油雞個顏色好靚,皮係深啡色但唔肥
因為佢係用醬油膏,所以會濃啲甜啲
就算雞胸都唔鞋,都算入味

飯面淋左雞汁,其實就係雞味既醬油膏
甜得黎有啲焦甘味,就咁撈有啲濃味
加埋菜食啱啱好

菜就冇乜特別

湯就係海南雞飯會送既冬瓜湯
都係冇乜特別
剩係食飯梗係唔夠
隔離Bread Papa出左個期間限定
即刻要番個試下

森永牛奶糖泡芙 (NT$65)
而泡芙咬落去極脆,之後爆Cream
個Cream同牛奶糖一樣味
所以係好撚甜,食完要飲水

食完仲剩個半鐘登機
行左陣手信街就過關了
準備離開台灣了

入到禁區,因為登機橋實在太長
佢轉登寫埋你過去大約預幾耐
CD係二號航廈,AB就係一號航廈
呢度行去隔離航廈最遠個機橋要半個鐘架

話咁快就要上機了
好彩今次程飛機有電視睇冇咁悶

上飛機例牌拎報紙睇當地新聞
但呢篇我唔回應了,自己睇
[溫故知新系列]

每間航空公司都會設計乘客同安全守則片係飛機播
長榮個感覺好freestyle
個鏡頭轉黎轉去,啲dancer就跳黎跳去
之後就會彈番啲守則出黎
最勁係成條5分鐘既片係一take過
都幾impressive

起飛了,再見台灣

機上面都幾多野睇,有Avengers 4
個mon質素唔錯,又大又唔起粒

當然仲有偉大既國出品既流浪地球

去到台中附近就開始派飛機餐

個餐係燻雞花枝丸麵沙拉
不過個餐係熱既做乜叫自己做沙拉
雞冇雞味,花枝丸冇花枝味
麵就有味,係唔好味,因為有啲油

呢個糙米堡就幾好食
好脆好鬆化,好似旺旺咁

過多1個鐘就見到偉大既港珠澳大橋
姐係代表我既旅程完結了
係時候回到現實了

[文青勝景美食團]獨遊台北4日 (野柳‧九份‧總統府) - 完

下一篇
[帶住父母去旅行]13日橫越日本列島 (札幌 ~ 鹿兒島) - 不日上線
樓豬 點搵夜市米豬蓮推薦?
終於出哂期待日本遊記呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞