(長文) 從波蘭的Milicja到香港的毅進仔,香港人在警察國家中該如何自處

293 回覆
293 Like 0 Dislike
政府想輸打贏要?港共只能解散立法會,宣佈重新選舉,到時勢必貽笑國際。

其實我buy呢點,但我倒返轉又諗,點解呢兩個政府今日仲未仆街,原因係六個字:

人無恥,則無敵。

點先可以令佢地柒到無地自容?
再推
agree

保持憤怒!
佢一日有中共係後面支持/下令一日都會咁
所以我係問緊兩個政府,即係中共同港共
除左鬥長命,keep住國際線,我地既文化認同,真係冇咩好做
係香港用武力同佢對抗係冇用
反而出版地下刊物有代理工聯的作用,社會抗爭者透過文章和專訪連繫彼此,對波共時刻保持憤怒,提醒彼此要目標一致堅定地頑抗到底
牆紙算唔算係?
問題係宜家太多方法去trace 人嘅一舉一動 周街都係cam 令到好多時退場都會留低蹤跡 加上支共滲透力強 真係要加倍小心先做到
同意必須留底鉅細無遺嘅證據,將來清算支那爪牙之時百倍奉還
算,手足好有心機整
我依稀記得除左Human Rights Watch之外,有手足試過整份過百頁嘅資料有齊哂啲證據。

呢個網都record咗唔同嘅報導:
https://tl.hkrev.info/police-timeline/

希望手足keep住做,學你話齋謊言真係可以活埋呢段真相
好文要推
無知一問:當年波蘭有冇藍絲中立撚波豬?
同唔同意立法恢復死刑?
pishhhh
香港20年仲愈輸愈多
多謝你
都係上網搵番啲史料 討論起上黎有啲substance
而大家又真係可以認識多啲嘢 對將來論述都有幫助
有機會同藍絲辯論都可以記得呢段歷史
嘩 完全miss左呢篇,多謝巴打當日譯埋做中文等大家易睇啲

唔講美國係咪真係禁care其他國家嘅liberties,當年美國係有私心幫其他國家反共反蘇聯,希望今時今日仲有誘因令美國幫我哋(牽制支那maybe?)
少有高質分析長文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞