(長文) 從波蘭的Milicja到香港的毅進仔,香港人在警察國家中該如何自處

293 回覆
293 Like 0 Dislike
證據到時先作啦 講真如果第時真係獨立咗 政府又係我哋呢邊嘅
到時先作都無傷大雅
好文
比懶人睇概
成篇文剩係睇呢兩段就得

抗爭者要時刻檢視行動的風險,著手研究地下組織。

反而出版地下刊物有代理工聯的作用,社會抗爭者透過文章和專訪連繫彼此,對波共時刻保持憤怒,提醒彼此要目標一致堅定地頑抗到底

借天主教會和中央情報局的資金和武器繼續為自由而戰。歐洲各地的工會不時走私裝備援助波蘭的地下組織,從英國、法國、意大利等地透過運輸網路分批運入物資
高質post推
開頭以為又係嗰啲舊文,而加加埋分析,好有見地
唔通人地做個陣又預視倒蘇聯解體呀?
如果佢地唔做 蘇聯解體時咪一樣繼續比波共操控
留名後睇
睇下共和黨眾議員大佬McCarthy有咩講
https://lih.kg/1565086
McCarthy當日都係用波蘭嚟講香港
https://www.ln.edu.hk/mcsln/59th_issue/criticism_07.shtml
一九六八年,捷克溫和改革派領袖杜布切克施行改革,引發「布拉格之春」,被蘇軍鎮壓。人們悲觀無力,犬儒冷漠,紛紛「轉軚」,淡忘過去,篡改記憶, 「洗底」以期與政權重修舊好,「重新做人」,沉迷於消費主義,附和政權謊話連篇,語言偽術。哈維爾目睹一個「後極權主義」時代的來臨,於一九七七年孤身犯禁,發起「七七憲章」簽名運動,「和理非」地抵抗遺忘,也引來一些昔日同路人訕笑「鳩做」、搏出鏡。誰料十六年後,他就當上捷克共和國總統。
最緊要唔好死 鬥長命
高質好文 推
歷史值得我地借鏡
香港依家先經歷左接近一年,
已經覺得過左好耐好難捱
但最近都明白係要打持久戰,
勇武抗爭係武力不對等之下唔係一條好既岀路
依家真係寄望首先重奪議會先
唔該班議員生生性性
我人生最大既污點係投左白頭佬
要做呢樣野
一定要中共倒台先可以達成
好似當年蘇共倒台咁
唯有鬥長命
留名
pishhh
呢篇真係正野黎
而家加速主義盛行,一年內都算合理啦
Too long but read
推推推
中共都可能有一日收皮
當時蘇聯咪又係個個都以為唔會收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞