以敵人黎講,CY 真係睇得幾通透

273 回覆
1504 Like 21 Dislike
因為無論正式選舉定初選,都要考慮票源嘅問題
立場/光譜相近嘅人/樁腳 始終有限,多幾個理念相似嘅人出選,咪分薄票源囉
以一個政黨嘅角度去諗,想maximize能夠出選嘅人數,咪要協調咗先
除非你話黨內又搞一次初初選,但唔洗資源咩?

其實就算公民社會成熟嘅國家嘅選舉,凡係搞親政治,都要有一定程度嘅協調㗎啦
當然唔係話乜都妥協就最好,但留意到唔少人動輒就將所有協調貶為「含淚」乜乜嘜嘜,其實係矯枉過正
又有人因人廢言
係咪689聽日出post 話太陽由東邊升起
我地就要信第二套
所以我冇叫人唔好投票呀,我自己會投票,我上屆立法會,上屆超區到岩岩11月區選我知道冇撚柒用我都有投。我既立場好清晰,「只投本土」,講完,唔會有咩冇本土就投xxx>xxx>xxx。我只係屌緊個班到依加仲死撐緊泛民個班蠢人,賣撚左你廿鳩幾年仲係到講埋啲咩比時間佢地進步,比多屆機會佢地,真係痴撚線,就好似你同人踢波,有條撚樣自稱係你隊友同你踢足廿場,但係場場都搞幾球烏龍球咁,你仲同佢同隊?
你媽死了 收皮啦
可能係賤登仔既世界689講聽日太陽會由東邊升起,然後聽日個太陽就係西邊升起😂
不要分那麼細,都是泛民,都是賤民
黃碧雲
我真係流淚眼對流淚眼
果然係港獨之父
黃碧雲連掣都按錯但佢今次都繼續選呀

野又做唔到但又逼你含佢地就係為左個係人都估到既結局

既然結果一樣,點解我要受住氣咁含?
只要唔係建制咩人都唔重要,最重要係35+
天方夜譚 完全封鎖
仲教你玩統一戰線
香港再出發喎
根本就唔止黃碧雲同白頭佬係冚家剷,你睇返啲投票紀錄,個鳩個泛民都一鳩樣。投泛民?不了。
真係可鳩憐
因為民主黨腐敗,老屎忽現象嚴重囉,仲問點解,人地之所以咁囂張,咪就係因為睇死你點都會投佢,訓住袋立法會人工
2016就大局為重,2020就35+,2024、2028、2032、...都會有藉口令你谷住道氣投佢一票
講到低都係我地同泛民理解35+有出入
我地係35席+,泛民係35歲+
基於身份唔信689有咩問題
狼來了見佢講左幾次大話都唔信佢啦
cctai班傻西為左屌泛民連689都信
你連我笑緊咩都唔知就縮返入老母個西到啦
係咪健吾教架
你覺得689講得啱係一回事,但689最終目的係分化你地,想將非保皇派變返14年互鬥咁。

互屌只會變分裂,689就係想咁。 所以我地呢邊先會出現初選呢樣野。 689講到黃碧雲已經係侯選人咁,又講到劉小麗俾泛民逼走。佢有無講公民黨為大局退選九西先?

你唔鐘意民主黨,請你地連登仔係初選踢走佢,唔好又俾共媒上黎大造文章玩分化
689 睇死你地到2020仲係睇政黨投唔係睇政綱投
有班人就剩係識得衝出黎話人share 分化文
如果你堅定攬炒信念,咁不論黃碧雲或者係唔肯堅定攬炒既候選人,又點會係你隊友?又何來分化?
靜啦屌
689:有名你叫振英, 你班友咁ON9睇唔出只係識日日屌我
Show blocked user
唔驚會係咁提?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞