點解「跟芬尼學英語」上到位?

243 回覆
9 Like 80 Dislike
這就是我的教學熱誠,見到愚人就想教化佢地。塞錢入你袋啦~我時薪好貴的~
標準港英時期中高官英文,令人懷念
唉…真估唔到這場謾罵維持了咁多日…我承認有時我的回應係串嘴,但我都未至於要接受從頭到尾連串的惡毒批評。 對連登和香港都死心了。最後講句:我愛您們<3
講真,你揾過國際學校大的黎教佢都未必明中中學生的難處
巴打雞腸好勁,小妹濕了
咁先正吧!? 由零開始聽native English打好基礎

好想畀國際學校abc妹妹教
點解冇人話芬尼憤世嫉俗㗎,我哋都應該一齊欣賞下佢嘅文章同價值觀

Students spend the time that they could have spent on regurgitation rather than on understanding how English actually works.
睇咗幾次都不理解the time that could have spent在這裡的作用

Students are more concerned with what is the correct language rather than what feels right and what reads beautiful.
首先,佢想講concerned with還是about?兩個意思不同。同埋有甚麼問題?correctness=makes you sound more educated。第三,我不相信有西人會寫concerned with what is correct language 這結構

Students are rarely encouraged to work on and inculcate their higher-order thinking
學生自己inculcate自己?同埋如何證明英文堂做唔到這樣野?

Teachers either don’t have the time, resources, permission, or expertise (cultural, literary and general knowledge)
嗱!佢自己都睇唔起香港本地英文老師㗎!

Students believe that they should learn words and expressions by memorization rather than creation. Many of them don’t feel comfortable learning a phrase or a word by trial and error.
甚麼是learn words hy creation?是指meaningful production?為何這個creation比memorization好? 其實背誦唔係錯,不過學生要的是context和製造output的機會。

Students see English as a subject that they have to study, rather than a skill that they can practise.
study和practise同樣重要,尤其是底仔冇咁好更加需要大量studying,缺乏input嘅情況下練習只會冇自信

Students feel the pressure to learn English to survive in the education market as commodities
我真心覺得唔需要所有學生愛上外語,坦白講對唔少人語言只係一種工具

原文https://medium.com/@tiffanysuen/whats-wrong-with-hong-kongs-english-education-14bf7d0ca73f
希望有理性討論
好掛住大家
佢教英文方面係無問題 其實幾好 但睇佢開口講野就替佢辛苦 棚牙大到每次開口都要勁大力先擘得大
AL 英文A
港大法律 都普通大學生
幾十年前既普通大學生?
有教學熱誠,有能力,做好佢就得。實在唔需要將別人的惡毒誹謗,攻擊放在心上。
因為明眼人睇得出。甚致,好多野係唔需要去辯護,當然有d要。否則,你要無止境地去辯護。
希望下次講一講人際間的出牌遊戲理論。
有d誹謗牌,係一定要硬食,其首為“on99, 弱智,1999”......等等

因為人呢d野主觀,難以辯護,易出牌,但危險性相對非常低,你唔放上心就得
第二,要明白佢地本身玩出誹謗侮辱牌,咁佢地就出唔到道德牌,你先明白佢地的自身限制
三,不要暴露自己太多野,特別係情緒。
當人出兇惡牌,佢就唔出得温情牌
當你以一敵百,而佢地話你on99, 弱智,唔需要理,因為實會出,只要你情緒不受波動,可以話無害

仲有,以一敵百之時,小心每一句說話,唔好俾人足實一個錯誤
仲有一點,如果對手up一大段好難明的攻擊,你都唔使對佢反擊,因為其他人都應該沒心機時間去理解佢up乜
仲有,唔洗次次回應佢地所有的攻擊,否則佢地的攻擊必然蜂擁而至,好多野唔值得回應

唔好心急,佢地睇得出你心急,佢地可以以回應拖死你
回應唔好貪心,忌畫蛇添足,要點到即止
當人出理論邏輯牌,你就要捉佢理論邏輯錯誤

當人出道德牌,你要揾佢d賤格野

當人出癲狂9up牌,唔洗理,或者你得閒的話可以出正道教化牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞