點解「跟芬尼學英語」上到位?

243 回覆
9 Like 80 Dislike
商科進取型都可以
好明顯你對老師嘅定義同正常人有啲唔同,但人地名叫「跟XX學英語」 唔係有由上而下的教學意味?單純的交流會?
想quote你覆樓主
英文好一定教得好?
兩者根本冇關係
仲有教得悶唔悶,用咩角度去教等等

佢英文唔係最好嗰班
但只要教嘅嘢冇錯根本冇問題
朋友,改名做「跟XX學英語」再係簡介到介紹課程都唔係叫教人純粹分享我真係冇野好講

「咁教育學院執得啦,大中小學唔駛開啦,個個上YOUTUBE搵"老師"啦」你講得好正確,就係因為阿豬阿狗都可以上網拍片,所以先有教師基準試,先有發教師牌制度
樓主肯定係啲自悲到發狗癲亂咬人果種
好心你唔好咁肉酸啦
人地拍片分享係免費,開班唔係攞支槍迫你去報有咩問題

再者你一味話人地英文唔夠好又乜乜柒柒,但又無實質例子去講,你咁把炮你咪攞一兩個例子去分析返人地點樣唔好囉一味係度成隻小學雞咁
「自卑」 都唔識寫的文盲

同埋你肯定係冇睇內文同留言,我下面咁多嘅回應同分享就畀你一兩句抹殺
典型淨係識捉錯字無視其他內容嘅白痴
根本同你依種垃圾討論就係無意思
你繼續活係自己世界啦柒頭
咁我假設你呢的片真係睇個實驗室著曬製服好認真咁教,講到似層層,有人跟住模仿會有咩後果? 另外我斷估你都唔會開班教人嘅。。
講得出依返說話證明你完全唔理解教育
咁片面膚淺嘅諗法都講得出
Band 1都可以大把垃圾唔識教
Band2/3都大把好老師識針對學生特性/學理兼備實踐唔同教學法,你依種一味覺得本科知識叻就係一切嘅諗法太天真
不過唔怪你,好多唔理解教育嘅人都係會咁諗
免費分享係冇問題 ,但普羅大眾好多人係冇能力去判斷優劣,反而係你無視我上面好多嘅留言。社會就係咁,到我抽一兩個例子出嚟講嗰陣時,就會成班人講曬粗口話我捉蟲,將一兩個例子放大
你不如講講佢邊度教錯?
你講得啱,有content knowledge都要有pedagogical content knowledge

首先, 我相信每間學校都有好老師 特別係冇咁叻嘅學校 但請問比例有幾多? 大家心照

同埋, 有學科知識唔一定好老師, 但冇學科知識就一定唔好, 這是很簡單的邏輯和定論
先強調自己搵錢一定多過人
再話除咗錢仲有好多嘢
齋睇logic都知你文科人
是但啦 你說服到自己 開心就好
連登仔真係好難服侍
係 英文勁既 又唔拍片分享下

覺得佢幫唔到自己咪唔好睇囉
你知就好啦

「大多數中小學日校嘅老師除左部分band1外都唔係特別好」依句真係不敢苟同,你自己諗清楚先。不過行外人唔明都好正常。
信我 我唔咁講的話,所有留言就會變咗係鬧我妒忌,商業打手
不用再推這帖,讓更重要的時事帖浮面。 持續爭論令人疲乏,本人嘅立場同看法已經在上面的留言表達清楚。最後我憑良心奉勸大家一句:學任何外語只要有最基本文法和生字, 就請只係大量接觸和模仿qualified native & near-native speaking teachers。
算啦 樓主負智商
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞