點解「跟芬尼學英語」上到位?

243 回覆
9 Like 80 Dislike
因為興趣緣故成日上網睇英語教學片,見到呢個香港人拍片幾大瀏覽量,好似都有唔少學生,但唔明點解佢搵到食

見佢拍片講英文都係普通本地大學生水平(我指流暢度同發音),教嘅英文都係正常中小學教過,睇佢背景都唔係讀英文系或者外國長大回流,講真大把佢呢個年紀嘅本地薑講英文好過佢

從何來的自信
起碼人地肯拍掛
教英文=要叻過曬全世界先教得?

Peer learning/community learning 呢啲已經係流行緊嘅教育方式 好多language learning app都做緊

呢種youtube拍片教又有咩問題

你都拍得㗎

記得係到貼link
「要叻過曬全世界先教得」 凡事推向極端就叫討論?我有咁講? 佢要教人,咁我將佢同番其他有英文專業知識/外國生活的英文老師比較有咩問題?

佢英文水平咪最多係屋邨小學英文老師,可能你讀開雞校冇見過名校中學英文老師
其實佢個教學手法都唔算悶,睇完又學到嘢ok啦
睇BBC Learning English啦,上網學外語只跟native speaking teachers
每個人嘅learning path同程度都唔同,有返咁上下想再好d嘅bbc當然係好嘅選擇,但程度唔夠嘅一黎就全英文都唔知講乜春都無心機學啦
入面有basic, lower intermediate的課堂都聽唔明
秒左。。。
普通大學生水平有咩好分享 再者人哋目的係賺你錢

要學嘢返去問你中學老師分分鐘更好
只要勁過我,不論咩出身都係我既老師
你呢啲心態咪令更多人唔想學唔想講英文
巴打你係呢方面真係好離地你係咪一個低下階層嘅人都唔識?
可惜係教育界唔係,有熱誠但冇料係最恐怖。誤人子弟仲沾沾自喜。
我只係回應單有熱誠響教育界的禍害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞