其實廣東道d名店sales 一個月搵幾多?

392 回覆
39 Like 5 Dislike
有人做到六十幾

不過呢行做到四十幾,都勞損哂
做到四五十又上唔到位嘅係咪會俾啲後生嘅淘汰?如果我做management都唔會想見到成間鋪都係老野
未必,每間鋪都要有d老野帶住d後生
同埋佢地通常都有熟客幫手穩住條數
相反後生流動量高,話佢2句可能就走

當然如果全間鋪都後生女,俾我都想幫襯
但係女仔裝market 大好多喎
男sales係咪馨香啲?
如果個男sales靚仔就係
否則,始終女sales感覺熟女裝多d
都最後個客唔買會唔會比人屌

去既期間會唔會有咩allowance ?

有無個客話唔使你跟,多咗個假期去旅行?
企係度唔洗sell個啲都係?
大部分都係(只限服裝界)
會,唔買實俾人屌
我既經驗最少會買50萬先俾去(每個品牌唔同)

Flight Ticket ,Hotel allowance其他無乜了,帶你參觀下自己品牌d 廠咁

帶得一定係熟客所以一定會跟,你唔跟就留返係香港跑數
無交通飲食?

酒店係公司訂定你自己訂?

會唔會個熟客掃夠quota,就唔使你跟自己去第度玩?會唔會有多個假期?

陪客睇展覽算唔算荀位?

巴你可以考慮吓開新post,呢個行業好新奇,因為無朋友做,你講完好似打開咗個新世界咁
普通交通飲食要自己俾,除左某d特別交通,好似你陪客出去玩,玩到好夜or送客返去,除左同客食個一餐長枱飯,姐係世界各地vip客聚餐,基本上成個brand既老闆,設計師,各國General manager都會出現

而大部分sales係企係到好似侍應咁

酒店有時公司安排,有時你卜完自己claim返,通常claim好耐

永遠唔會嫌個客買夠,個show trip搞7日你就幫足6至7日,你可以用AL駁之後佢地走左,你自己stayover (通常都會)

陪客去算叻算筍因為通常有料先會去到

好似係得你有興趣,無人覆,所以開po就不了
同埋想講
二線品牌同一線差天共地
人工,福利
甚至員工質素都係
香港名店咪又係靠冇消費稅先有生存空間
我反而覺得員工質素二線好過部份一線
除左Gucci LV 呢兩間服務有保證
其他一線brand都有好多垃圾員工混埋一齊 唔休做
肯定有副業
講真,名店sales都唔係咁多個靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞