[推到解鎖速 未上台唔好上] 3HK真無限4.5G plan 過左15GB/20GB就會鎖喺5mbps!!

876 回覆
141 Like 4 Dislike
推薦你買張3 hk4G 儲值年卡
150蚊/50G B
cap 圖比較 冇得比佢賴
未過 50GB 已經限速
用每月用年卡唔撚好
如果50GB
買儲值咭仲用3托柒?
老閪都用第二個台啦
覆左 都係講返冇鎖速乜乜柒柒 但講到會盡量調整下咁 我同佢講 即管睇埋今個月點 仲係同樣情況就會搵通訊辦 投訴編號都攞左了

比你地參考下 直接facebook pm佢地就得 之後會打嚟跟進
本人的4.5G任用數據王plan每次當使用量滿18GB 就直接自動鎖速至5mbps,而非合約所聲稱的「數據服務仍可繼續使用,惟於下一個賬單日前 你所享用的網絡資源將因應網絡情況而分配會較少」。以上為多次測試後得出的結果,網上討論區亦有大量3HK用戶得出同樣測試結果,顯示鎖速機制確實存在。現向3HK正式作出投訴,要求馬上取消此鎖速機制,否則會進一步向通訊事務管理局辦公室、消費者委員會及各大報章投訴。
肇事電話號碼:XXXX XXXX

如果多啲人投訴 佢地做野嘅機會都大啲 各位抽啲時間搞搞
擺明係屈鳩啲客上Net+啦
一個台唔同客要分等級 真係好撚黑人憎

利申 用緊Smartone

約已解
cmhk(中移動香港)而家响部份地鐵站(荃灣線+觀塘線+港島線已陸續啟用2100Mhz,2300Mhz及2600Mhz的LTE頻譜,提升網絡容量)升級加左新設備,冇再上唔到網load空氣,其餘地鐵站等待逐步改善緊 ,請ching慢慢睇妮個帖就知,thx > https://mobile.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24175188&extra=page%3D3
打咗去客服 開頭話要賠剩低嘅月費
之後又話幫我爭取賠六個月千五蚊
帖你老母啦,每個月送錢比我都唔柒用呀
今個月又多個冧巴支移過爛衫勒

比你地參考下 直接facebook pm佢地就得 之後會打嚟跟進
本人的4.5G任用數據王plan每次當使用量滿18GB 就直接自動鎖速至5mbps,而非合約所聲稱的「數據服務仍可繼續使用,惟於下一個賬單日前 你所享用的網絡資源將因應網絡情況而分配會較少」。以上為多次測試後得出的結果,網上討論區亦有大量3HK用戶得出同樣測試結果,顯示鎖速機制確實存在。現向3HK正式作出投訴,要求馬上取消此鎖速機制,否則會進一步向通訊事務管理局辦公室、消費者委員會及各大報章投訴。

如果多啲人投訴 佢地做野嘅機會都大啲 各位抽啲時間搞搞

投了 回覆一樣
拎左投訴編號未 記得mark低埋幾時投訴
啱啱fb pm了 等佢回?每日屌一次?
打咗嚟 要點樣講好?
屌佢老母先
佢一定會講一大輪廢話話冇鎖速
邊到拎 佢就係叫我個私人助理打比我
講返鎖速嘅情況比佢聽 講明自己+好多人測試過係直接鎖喺5mbps而唔係合約所講嘅「網絡資源將因應網絡情況而分配會較少」
佢一定會話冇啲咁嘅事 你再聽下佢會唔會話「盡量再調整下」
如果有 你就話「我睇埋今個月有冇同樣情況 你比個投訴編號我 如果冇改善我會進一步向各機構投訴」
如果冇 你直接問佢拎投訴編號 mark低投訴時間 再去填通訊辦投訴form
投訴教學

範文(自己改返幾GB鎖速):
本人的4.5G任用數據王plan每次當使用量滿15/18/20GB 就直接自動鎖速至5mbps,而非合約所聲稱的「數據服務仍可繼續使用,惟於下一個賬單日前 你所享用的網絡資源將因應網絡情況而分配會較少」。以上為多次測試後得出的結果,網上討論區亦有大量3HK用戶得出同樣測試結果,顯示鎖速機制確實存在。現向3HK正式作出投訴,要求馬上取消此鎖速機制,否則會進一步向通訊事務管理局辦公室、消費者委員會及各大報章投訴。

直接facebook pm佢地就得 之後會打嚟跟進

佢地打嚟嘅時候:
講返鎖速嘅情況比佢聽 講明自己+好多人測試過係一過左15/18/20GB直接鎖喺5mbps而唔係合約所講嘅「網絡資源將因應網絡情況而分配會較少」

佢一定會話冇啲咁嘅事 你再聽下佢會唔會話「盡量再調整下」

如果有 你就話「我睇埋今個月有冇同樣情況 你比個投訴編號我 如果冇改善我會進一步向各機構投訴」收線後mark低投訴時間 再冇改善就去填通訊辦/消委會投訴form

如果冇 你直接問佢拎投訴編號 mark低投訴時間 再去填通訊辦/消委會投訴form

消委會投訴熱線: 2929 2222
電郵投訴: cad@consumer.org.hk
網上投訴表格: https://www.consumer.org.hk/ws_chi/cc-complaint/index.php

OFCA網上投訴表格:
https://apps.coms-auth.hk/apps/complaints/complaint.asp?lang=chinese

最後 睇你係單純想解約定爭取返應有速度

單純想解約嘅話 打多幾次去 講返投訴編號 話冇改善 嘈多佢幾次應該會比你解約

爭取應有速度嘅話 目前只有集體投訴可以做 遲啲夠多人嘅話先再諗下一步
我今日個速度變番正常 有50-60咁上下
有冇巴打都係
利申 聽日reset 5gb data 而家入3app check 係用左33.xx gb

再觀察幾日
用呢招 我2下免費解約
屌佢叫我賠六個月錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞