物理治療Physio

122 回覆
9 Like 5 Dislike
樓主,有啲問題介唔介意add 我tg 詳問
想請教一下
近兩個令三個月月,右手手指公向後屈會痛,但左手又冇事
係咩事呢?
Thx bro
TFCC點處理?
右手手腕,早兩星期開始,尾指對落個手腕位有d唔舒服,唔係持續痛,亦都冇話郁到邊個位或者用力就痛,係偶爾郁動既時候隱隱作痛咁

我腳做abduction去到某個幅度,hip旁邊就會痛,感覺好似夾到一舊肌肉咁。即係上圖紅圈位置

巴打知唔知係咩事
有機會椎間盤突出
可以搵人幫手試下straight leg test
最緊要搵到症狀先
好的
之前膝頭哥積水同埋阿基里斯發炎,膝頭哥打咗支類固醇之後好咗,話係有舊骨凸咗少少出嚟,有增生所以容易發炎,阿基里斯嗰度做咗六次物理治療,針灸超聲波熱敷拉筋,但係而家隔咗幾個月都仲會有少少痛,之前係行唔到路咁,依家一行得多或者拉阿基里斯筋嗰陣就有少少緊既微痛,打開羽毛球,有返一定強度,全部同一隻腳,應該點好,同埋細個話我有扁平足。另外行得耐之後或者打完波之後,自從阿基里斯發炎就會有條好似青筋咁係阿基里斯下面嗰啲位凸咗出嚟
依家過咗三四個月都好似斷唔到尾咁,我想可以好似以前咁打返比賽,而家就好似要就住就住咁因為仲有少少緊同痛。
幾年打完籃球之後呢兩位就痛,彎腰都搵野扶住先上得番黎係唔係無得醫
盤骨前傾又肋骨外翻應該點算好

呢排有睇片學住加強背部肌肉
https://youtu.be/cevGqLZmsBU?t=585

有做腹式呼吸同埋靠牆企
我以前係玩運動同埋有跳舞既,拉筋個陣,每次伸直同曲腳 左腳膝頭都會啪一聲,係膝後內側,摸到筋骨個個位。平時行路個啲時候冇事,但拉筋over左就會扯住扯住。
同埋右手手腕(手指尾對落個位),攞重野會痛,左手冇事。幾年前因為跌到,手腕落地,撞落冰度,有去睇醫生照x ray,但醫生話冇事,所以冇理。唔知有冇關係。
唔該
咁啱揾下有咩physio post見到
如果仲有呢個問題就睇埋落去
係長期都痛定點?
通常左右頸痛都係因為posture問題,例如訓教,好似要自己返早幾日瞓完之後條頸痛到而家如果捱到就捱下,理論上熱or冰敷,同埋慢慢做下neck拉筋係會令佢有改善,但好老實講我自己都廢時捱一個禮拜就算
我係墨爾本 都想讀physio 想問其實讀邊間uni分別大唔大?
有冇PT想做Physio part time,有個job幫人搵緊
PT OT 邊樣需求大d 同埋 出路好d
巴打睇咗你A酸個post我都食緊A酸 最近左胸肋骨嘅位好痛 可能係做gym個時拱背拱得太犀利

一打乞嗤就會痛 一訓低嘅一瞬間前胸同後背嘅肋骨都會痛 同埋一收緊核心都會痛

會唔會係胸肋骨發炎
有冇話degree要咩成績先入到?
樓主 有patho問題唔係好明 可唔可以問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞