物理治療Physio

122 回覆
9 Like 5 Dislike
外國讀Physio
見香港同外國物理治療有啲唔同 所以想大家討論下
有咩手痛腳痛都會盡量解答 經驗一定唔夠出面既physio 多架喇 當比個免費平台交流下

*本平台討論只屬個人意見及參考
梨狀肌點醫
講多啲 咩動作會有痛?有無比針吉既感覺?幾時開始? 有無其他地方痛?一邊定兩邊都痛?
我都諗緊過外國讀physio
想問吓你去咗咩國家同埋apply嘅時候有咩嘢要注意?
之前半月板做過手術,做咗一排物治好似無咩效,日常生活無咩問題,但跑就會唔多順同feel到隻腳唔多夠力,如果唔理佢老咗係咪會收皮?
高低膊 隻手平時垂低會右手長過左手
但係兩隻手同時伸直就冇呢個問題
左邊膊頭緊好多 已經日日拉緊筋 但好似冇咩用
使唔使睇醫生?脊骨應該冇歪
如果有O型腳可以做啲咩改善?
行樓梯膝頭容易痛 對腳容易攰
之前跟過殘廁coffee做話改善O型腳
點知做完 膝頭仲痛過唔做嗰陣
介唔介意講下點解做手術? 幾時做?物理治療做咗啲咩? 收皮就唔一定會 但係唔做運動身體就一定無其他人好
係咪right handed?平時有無做開gym? 有無痛?
係 以前有做開 停咗一排 冇痛嘅
係成日拉住拉住咁 好緊好唔舒服
醫生話你知有50肩? 有咗幾耐?
LBP大部分都市人都有架 係長期既痛定有整親過?
感激樓主
做劇烈運動導致半月板凸咗啲出嚟,8月左右做手術切除部分,之後物治主要訓練大腿肌肉,但每次做膝中間嗰個關節位都好似有啲唔順咁,做咗一排都係咁就冇做了,可能我做得唔夠,1星期做2,3次,而家0。我怕老咗會唔會行唔到
求指教 我上年2月開始,左腰痛到半夜醒 ,到盤骨側邊 ,因為打拳又練重量 驚係整傷左 ,照左次mri 無嘢 骨科話我腰啲muscle tight ,做左一輪physio 針灸好啲,之後7月 喺樓梯冼左落黎,撞到lumbar落地,sacral coccyx位燉左6級樓梯 ,痛到郁唔到,白車入左a&e xray 無 fracture,之後腰痛又慢慢嚴重返,落pat pat 大脾 小腿, 有埋腳痺, 腳板好易抽筋 ,quads 小腿同腳板底 成日自已有啲戚戚下 但又唔似抽筋 (係muscle twitching?),又照左pelvic+lumbar mri 又係話無事 ,話我piriformis syndrome,又做左4個月 physio 針灸,好返好多,但停左physio 又慢慢差返,有食下lyrica, muscle relaxant, cox-2 nsaid ,最近1星期痛多左,但好似係啲骨度痛,左L5-S spine 橄落去骨痛 同左iliac crest 骨位痛,碌massage ball 啲肌肉又無乜嘢... 點解會變咗骨痛...??

p.s. 我成日拉筋 massage ball 點解都肌肉咁tight? 我覺得左邊hip joint 好似“好鬆”,flexible過右邊,係咪所以會易啲痛?
好人一生平安
膝頭內,行樓梯聽唔到有聲
各位如果有野想問記得:
1. 指明邊個位痛(愈specific 愈好)
2. 做咩動作會痛
Uni syd physio好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞