香港考評局,嚴重高估IELTS,嚴重低估HKDSE,為咩 ?

132 回覆
72 Like 152 Dislike
我DSE 4445 Ielts 7.5

我覺得睇你熟唔熟考試個模式
自問英文普通 考前都係操下

我想進步到native水平 但又局限於成長環境
IELTS係咪同一個人重考都計
依樣有政治考慮
唔係太多人過英國會麻煩
以前試過陪人考, 冇溫冇練過 求鳩奇考都拎7.5, 但之前AL只係拎e
我只記得6分等於al e
ue 拎4 ??
得ABCDEF wor
IELTS嗰個係有需要先考 點都有少少能力

DSE係迫全港學生考 一大抽人都冇心機讀格硬考

自然有分別
DSE level 4表示有7.5 因為DSE真係唔係人考的 份卷極離地
我覺得DSE易過IELTS...
DSE好似多技巧啲
IELTS側重真英文多啲

利申:DSE 英文lv4、IELTS 6.0
係香洗 英文唔好果班會考ielts 咩?
Ielts 7.5
DSE 2

考前無操卷
但Ielts熟好多
關咩事

Ielts你考得你都預左用黎入U/ 交流生/做野
你會唔會Aim5/6 去考?

起碼都6.5-9 啦

咁變相1-6 個班人根本唔會去考ielts

Dse就所有中學生都要去考

再加上考得ielts通常都係中學畢業後 正常英文水平會再提昇

兩個都唔係對照數據拎黎比啲乜

連登水平
個population根本唔一樣
用比例計根本唔會準
好老實 我IELTS拎8
我都唔覺得我DSE會拎5**

利考AL既廢中
我覺得ielts係真係易過DSE
You’re

Right
+1

其實 who f*cking cares lol - 依啲 study / conversion 攞嚟笑吓咪算囉洗咩咁認真

DSE 2之後即刻裸考ielts,好多都只有5.0,4.5都有
3裸考ielts 5.5至6.0。
但係我覺得4裸考ielts 有6.5至7.0,應該唔止6.3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞