香港考評局,嚴重高估IELTS,嚴重低估HKDSE,為咩 ?

132 回覆
72 Like 152 Dislike

換返考評局HKDSE的percentile rank即係應該係咁
Dse 5**:8.5
Dse 5*:8.0
Dse 5:7.5
Dse 4:7.0
Dse 3:6.5
Dse 2:6.0

呢個conversion幾fair
利申 dse 5*
中六考一次
Year3 exchange前考多次都係8.0
Peer-review journal 就睇咩啦
如果你研究的項目對民生好大影響
SAY 醫療工程, 有問題照PUBLISH真係好不負責任
但如果係FOR INTEREST STUDY 的就冇咁所謂
SAY 研究 Big Bang, Origin of Life, Cosmology 你錯晒都冇問題
屌我dse英文得3ielts考前操咗幾份listening, reading mock結果有7
IELTS 7.0 - 7.5 = HKDSE LEVEL 4 - 5

呢個結論有咩問題?
本身就算你考IELTS都有 consistency嘅問題
唔會次次同分
考幾次你遇到容易嘅reading 同 熟topic嘅writing/speaking已經好唔同
不過個range大概就係1分以內

以我自己補習嘅經驗

DSE Lv4 做2份pp就去考 大概就係 7.0嘅level
With good preparation 就可以去到7.5
With good preparation and some luck 甚至去到8.0都見過

即係你的經驗同我CONVERSION TABLE一樣
都已經話考局個研究的CONVERSION TABLE UNFAIR
都係呃impact factor
最近武肺啲research影響夠大了掛
咪一樣係咁
唔好對科研人ethics 太多幻想
Peer-review journal 研究和官方研究唔同的
Peer-review 研究只係俾學者和社會參考
官方研究就有一定權威性

如果官方研究發現數據有問題, 唔可以做等值比較
照PUBLISH 就好差, 好不負責任
同你個table好唔同
ielts同dse個conversion relationship 無咁linear

例如dse lv2 就 6.0 真係不敢苟同
dse 好多 搬字過紙題(question/answer都出到一樣畀你抄)
IELTS 起碼喺question/answer其中一樣會paraphrase
對低分嘅人黎講考ielts係會痛苦好多
都未計佢地 self-discipline 同 self-study能力嘅問題

個人感覺IELTS就算academic版都考啲好實在/日常生活嘅嘢,DSE似係貼地啲嘅文學(乜乜叫你interpret個作者講緊乜etc.)所以好難比較
即係WHO做完研究話戴口罩冇用, 但個研究本身有問題, 結果就會死好多人
但一份Peer Review journal 話戴口罩冇用, 即使個研究有問題, 問題都不大

官方研究當係PEER-REVIEW JOURNAL 咁做就真係死得人多
大把peer reviewed journal 啲research paper都有問題
你自己參考下
記住個limitation 咪得
SAY 研究 Big Bang, Origin of Life, Cosmology 你錯晒都冇問題
咪一樣係咁
Peer-review journal 研究和官方研究唔同的
官方研究就有一定權威性

你講緊咩呀?
即係WHO做完研究話戴口罩冇用, 但個研究本身有問題, 結果就會死好多人
但一份Peer Review journal 話戴口罩冇用, 即使個研究有問題, 問題都不大

如果HKEAA明知個研究有LIMITATION和問題照PUBLISH
就會影響HKDSE的認受性和考生的前途
當然也會令IELTS的考生得到莫名其秒的提升
想知樓主讀咩系
咪一樣係咁
官方研究就有一定權威性

官方研究當係PEER-REVIEW JOURNAL 咁做就真係死得人多

你話問題不大就不大?
Herd Immunity 問題大唔大
你估WHO啲研究邊度黎? 邊個做?
ielts的確易啲
你做多啲資料搜集先
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20140926/mobile/bkn-20140926160404575-0926_00822_001.html
雖然好多年前 但都應該係相近既
換句話講 跟考評局個scale香港大學生英文average係marginal level5 幾合理
Average IELTS 6.76
同我#1 POST個PERCENTILE很接近
WHO 會參考好多份PEER-REVIEW JOURNAL
所以一份PEER REVIEW JOURNAL影響唔大
當然如果那樣野得幾份JOURNAL
研究SAMPLE SIZE又細又有問題
WHO拿黎用就真係仆直
點同IELTS 唔考你答題技巧
Dae攞4 ielts 8
認同樓主計法
用你個scale咁計大學生英文average得level 3~4
而現實係weight下level4~5先叫合理
睇佢quote d paper似係bio個邊
佢開好多時事post
但表達能力方面唔似係文科人
都唔易估
我估bio
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞