香港考評局,嚴重高估IELTS,嚴重低估HKDSE,為咩 ?

132 回覆
72 Like 152 Dislike
(行動po)有個傻仔手足印咗幾百份,搵人同我幫手派哂佢
https://lih.kg/1991533
根據以上統計所得, 大學生HKDSE Minimum Level 3
平均係LEVEL 4
LEVEL 5 已經係TOP 18%

所以大學生水準唔會係LEVEL 4-5, 而係LEVEL 3-4
which means ?

師兄你講嘢唔係好扣題
成日要audience估

大家上forum無咁好耐性
幼稚園畢業未 有幾多%人入大學
一:考試制度唔同
二:target唔同
有幾多DSE candidate 會走去考ielts
就年青人黎講,考得一係去exchange / 就grad/留學/dse冇3考ielts頂
邊有得比
再保守啲都得
可能大學生median都係lv3
始終依家 senior entry 有5000個位
個人經驗
Listening DSE 2
IELTS 8
所以5知邊邊玩9我
因為hkeaa本身個sampling pool有問題 無記錯當年有人講過,佢地係邀請啲岩岩考完dse嘅人去考ielts,比著你係個考生,考完dse你都會想放鬆啦,而且仲要係人地免費請你考,心態上就同年紀大啲而且要自費嘅ielts考生唔同
正解
IELTS好多都係uni student考 band3仔連唉奧ts都未聽過
我英文3
去考IELTS有7.5
Given minimum DSE English Level 3,
HKDSE English Percentile
HKDSE 5** : Top 1.7%
HKDSE 5* : Top 7.1%
HKDSE 5 : Top 17.7%
HKDSE 4 : Top 57.1%
HKDSE 3 : Top 100%
其實唔太認同train左ielts有特別大影響。

反而dse文章難度年年都唔太相似,對理解分別可以好大。

本人dse 4,考過兩次ielts,一次冇train,淨係做過兩份練習,7分。第二次train左成兩個月再考,都係7。當然可能speaking果d冇咁易train到啦...

另有一個fd,dse 5,考兩次ielts,冇點溫,都係7.5。
Dse係listening+ practical skill
你想知嘅話應該考ue嘅listening
點做到?
我dse英文2
裸考ielts 6.5
我都buy ielts 7-7.5 = dse 4-5
我dse英文有特別操 結果細分全4
ielts做過一set pp有7.5
ielts真係易高分好多
講漏左 writing IELTS 6
DSE 2
Median 係Level 4

由考試局數據推斷出
可以肯定係
中六生HKDSE 英文 Median Level 3
大學生HKDSE 英文 Median Level 4
當時同一年考DSE同ielts, 最後dse 攞1 Integrated攞U, ielts overall 5
之後我自己諗返ielts係易小小, 利申 我係垃圾 2個都無溫過
我都係英文3 Ielts無溫過祼考7.5
兩種唔同類型考試
冇得比較
佢之後插咗5000個未必有lv3嘅入黎喔
不過都有可能
要睇返本身個distribution
不過依家人口少咗nonJUPAS 真係咩人都敢收
應該影響唔大的, 有機會3, 不過傾向4多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞