香港考評局,嚴重高估IELTS,嚴重低估HKDSE,為咩 ?

132 回覆
72 Like 152 Dislike
香港考評局
話自己做左個研究
將HKDSE分數和IELTS分數的對應能力評估
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

HKDSE 5** : 7.51 – 7.77
HKDSE 5*: 7.16 – 7.32
HKDSE 5: 6.81 – 6.99
HKDSE 4: 6.31 – 6.51
HKDSE 3: 5.48 – 5.68
HKDSE 2: 4.79 – 5.07

但呢個官方資料研究
似好有問題,好唔準
有刻意高估ielts低估dse
嚴重自貶之嫌

IELTS 在2010年時有公佈香港區各級成績的Percentile Rank
http://web.archive.org/web/20110509083955/https://www.ielts.org/researchers/analysis_of_test_data/test_taker_performance_2010.aspx

IELTS Academic 官方香港考生成績
8.5 or above:Top 1 percent
8.0 or above:Top 5 percent
7.5 or above:Top 16 percent
7.0 or above:Top 35 percent
6.5 or above:Top 56 percent
6.0 or above:Top 77 percent

換返考評局HKDSE的percentile rank即係應該係咁
Dse 5**:8.5
Dse 5*:8.0
Dse 5:7.5
Dse 4:7.0
Dse 3:6.5
Dse 2:6.0
呢個我都覺 DSE攞4真係難過IELTS6.5
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/
HKDSE English Language Percentile
HKDSE 5** : Top 0.9%
HKDSE 5* : Top 3.7%
HKDSE 5 : Top 9.3%
HKDSE 4 : Top 29.9%
HKDSE 3: Top 52.4%
HKDSE 2: Top 78.6%
唔駛問, 數據出左黎
高度懷疑考局亂咁研究, 或者偏心IELTS, 刻意自貶

實際數據
HKDSE English Language Percentile Rank
HKDSE 5** : Top 0.9%
HKDSE 5* : Top 3.7%
HKDSE 5 : Top 9.3%
HKDSE 4 : Top 29.9%
HKDSE 3: Top 52.4%
HKDSE 2: Top 78.6%

唔關事, 係考局個研究有問題
故意自貶

之前HKALE時代都係咁
劍橋那邊研究過HKALE E 難度等同GCE AL C
HKALE C 難度等同GCE AL A
但考局專登underestimate HKALE成績, 話HKALE=GCE AL
你on9,IELTS 有其他人考,有U grad 考,英文點都好過你班DSE雞啦
IELTS 都係睇返條CURVE / Percentile Rank
你見都係唔同.
考局刻意崇英自貶
有1970年代成立已經係咁
例如當HKCEE D 以下等同 GCE FAILED
但人地研究左HKCEE D 已經接近GCE B 級
樓主個對照反而幾真
我當你IELTS個個大學生考, DSE最少有3

Given minimum DSE 3之中, HKDSE Percentile
HKDSE 5** : Top 1.7%
HKDSE 5* : Top 7.1%
HKDSE 5 : Top 17.7%
HKDSE 4 : Top 57.1%
HKDSE 3: Top 100%

計返入去
HKDSE 5** : IELTS 8.5
HKDSE 5*: IELTS 8.0
HKDSE 5: IELTS 7.5
HKDSE 4: IELTS 6.5

仍然係考評局高估IELTS, 低估HKDSE
dse同ielts個sample size都唔同

DSE 係幾乎香港區每個學生都會考
無論你勁定廢
你中學畢業一定會考
就算係廢到貼地都一定會參加

考IELTS嘅香港區考生
正常都係有返啲根底架啦
尤其2010年的時候仲有CEPAS(UGC贊助大學final year students免費去考,我記得參加率係50%+)
呢個應該係佔大批
咁呢班人讀得大學UE起碼都有E啦係咪
其餘就係nonJUPAS呀
出國留學呀
呢班人都有返幾個錢 唔係窮到貼地嘅 (IELTS都唔便)
咁屋企有資源 自然英文都好啲

唔係話考評局個scale無問題
不過樓主嘅critique仲多問題姐

TLDR: 本身考IELTS已經有 pre-selection effect
假設所有考IELTS都係大學生, DSE最少達3級
Given minimum DSE 3之中, HKDSE Percentile
HKDSE 5** : Top 1.7%
HKDSE 5* : Top 7.1%
HKDSE 5 : Top 17.7%
HKDSE 4 : Top 57.1%
HKDSE 3: Top 100%

計返入去, 成績都係咁
HKDSE 5** : IELTS 8.5
HKDSE 5*: IELTS 8.0
HKDSE 5: IELTS 7.5
HKDSE 4: IELTS 6.5

結果反映出, 考評局仍然係高估IELTS, 低估HKDSE
同意, 呢個研究證明左
做PAST PAPER非常重要
PAST PAPER對成績結果影響極度深遠.

大家考試必定要操PAST PAPER
唔操PAST PAPER會降2個GRADE以上
現實如果大家都做PAST PAPER
應該係5** = 8.5
HKDSE做PAST PAPER, IELTS唔做PAST PAPER
先係5** = 7.5
最後個數據對比睇到眼盲

不過調整咗之後 發現其實分別不大
咁樓上個位兄台講得就比較有道理啦

佢搵2012年班DSE雞去做,有啲咁嘅問題
training effect - 人地train咗3年dse vs. 你估佢地train咗幾耐IELTS?)
motivation effect - DSE定佢地升學生死 vs. IELTS對佢地嘅影響微乎其微)
所以佢個數據有少少問題都好正常

另外就係份卷嘅分數比例唔同啦
雅思 聽說讀寫都25%
DSE 就好重比例落reading/writing 說話就少好多
咁無train過又係會差啲
你呢個估算都係非常合理
IELTS 9分好難拿 尤其speaking writing個兩份卷

IELTS 唔做pp就上場又真係可能得7.5
因為個writing好短時間
同埋就算native speaker唔睇佢IELTS marking scheme寫writing都會7.5

不過再落少少個分數段 又唔同講法
DSE 4 如果有prepare嘅話其實係好有機會7.5 甚至8.0
佢個reading/listening太淺
你可以煲高佢呢2個位嘅分
跟住平均拉埋就高

跟住再再再落去 DSE lv2-3 個個位又係另外一種pattern
「IELTS Academic 官方香港考生成績」,我無get錯既話,應該只計主動去考ielts既香港人,咁既然主動去考,ielts又咁貴,咁平均d考生梗係勁過人人必需考既dse la。我就覺得無得比,模式太唔同,尤其係oral,ielts係即時一問一答,dse比時間你再小組討論。

btw,如果你因為比d friend用ielts個分串你dse個分低,我覺得唔洗咁介意,識野既人自然知個分只供參考。

利申:識人dse 5** ielts 7.5 亦都有人dse5* ielts8.5
同意, 冇得相提並論
不過考評局明知個研究有問題, 無法做客觀研究的話
個人認為唔應該PUBLISH出黎
調整左點會唔大
考局話DSE 5* = IELTS 7.0
但調整後數據對比, DSE 5* = IELTS 8.0
既然有呢個問題
training effect - 人地train咗3年dse vs. 你估佢地train咗幾耐IELTS?)
motivation effect - DSE定佢地升學生死 vs. IELTS對佢地嘅影響微乎其微)

同埋考試局都覺得個數據古怪
即係無法進行研究對比

就唔應該PUBLISH 出黎
佢PUBLISH出黎對自己搞的HKDSE考試和考生係極不負責任
調整左點會唔大
考局話DSE 5* = IELTS 7.0
但調整後數據對比, DSE 5* = IELTS 8.0

唔好misrepresent
考評局話
HKDSE 5*: 7.16 – 7.32
唔係7.0
factor返佢少少有問題嘅地方
咁即係大概5* 裸考7.5
差唔多係呢個分啦
大把peer reviewed journal 啲research paper都有問題
你自己參考下
記住個limitation 咪得
但如果用返調整後數據
IELTS 7.0 - 7.5 = HKDSE LEVEL 4 - 5

相差接近2個GRADE
都叫差唔多 ?

同等能力
祼考 和 有備而來考試 相差兩個GRADE就合理的

不過好心考局見個數據有問題
就知呢類研究做唔到
好心就咪鬼PUBLISH
明知無法研究, DATA 有問題照PUBLISH
係對HKDSE考生好不負責任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞