香港考評局,嚴重高估IELTS,嚴重低估HKDSE,為咩 ?

132 回覆
72 Like 152 Dislike
真係戇鳩
英文底稍為好少少
裸考都唔難 7.5

你同我講同溫足三年書考 5** 個水平一樣?
咁其實應該都可以調返轉話DSE唔能夠反應學生真實英語水平
考過DSE既都知skill重要過一切
你都未明
如果min係level2入大學又點 同大學生average英文水平根本無關係
重要既係成績比較好真係入到大學既一類人
你要記住有一大班好廢既人去考ielts
為左考到夠外國大學嗰個分
考到夠分為止

仲要本身好少已經考到5-5**既人去考ielts
個人認為 溫pp攞高分d呢個factor唔反映出黎好正常 反映咗先唔準確
佢擺個數出黎講得清清楚楚 點interpret就
同意 16 dse 5**,兩年後考ielts overall 9,得speaking 8
教育局條數on9在連5**都吹到去唔到ielts8。
咁dse都幾失敗,只係測試到一個咁窄嘅range
Ielts本身都有佢個商業考慮
你講話係 人地未必要承認你
15 dse 4
20 ielts 7
Ielts操左2日
5年間grammer 退哂步 vocabularies識多左d
Reading同listening 感覺易過dse
Spaeking難左 好睇topic熟唔熟
me ielts 7.5 dse 5 so precise
原來我 IELTS top 5%
兩樣野黎
IELTS歐英承認
DSE得政府工認
屌 唔自貶下啲有錢人點經nonjupas入大學呀
官官相衛
我DSE 4 IELTS 7.5
IELTS簡單好多喎
我都想知佢到底點評法
Band3學生會去考ielts?
我DSE 4
讀書果陣裸考ielts 7.0
*讀u果陣 自膠
見到呢個po,唔知點解諗起烏大龜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞