[剷屎官入]屋企種貓草比主人食

193 回覆
90 Like 8 Dislike
狗食唔食得 如果有益想比佢試

無研究過喎

完全無用cat only
希望多d人識得欣賞diy
其實買任何野都有平有貴
豐儉由人 有人識得欣賞我地diy個草棚 我地都好開心
唔係同我地買 純粹交流下 我都好歡迎
大家問既問題 我識既都盡量解答
唔係因為想佢地幫襯 而係純粹分享下我地既經驗

有巴打貼淘寶種子link
其實對大家都有好處 有個平d既貨源 我當然無任歡迎
全香港咁多人種 唔通我會expect個個入黎呢個post度既人都要同我買咩?
而且我地係幫人種 唔係淨係賣種子 價錢就緊係有分別啦
你去街市買袋河粉(raw)返黎自己炒
同去茶餐廳食乾炒牛河(finished goods)個價錢都唔同啦

咦家就係好多人種唔掂先會買種好既小麥草返去比主人食
我唔明有咩問題

價錢平貴對每個人黎講都唔同
對我地黎講我地set個價錢係包人工 心血 時間 運輸
我地用心研究栽種 唔係一朝一夕
可能對你黎講好簡單 但對我地黎講係心血
我地覺得值呢個價
你覺得唔值錢 可以唔買 但無必要做到咁 批評到體無完膚 一文不值
喺度直接post 賣得平d既花店出黎 會唔會有d無禮貌呢?
正如你唔會去街市豬肉檔前面同d師奶請百佳賣平d

出面d花店點養點種 用咩手法種到可以完全無蚊蟲 我唔評論
但我就可以保證自己種既 絕對天然
你用水喉水種得掂 唔發mold 唔發臭 唔惹蚊蟲 係你本事
唔代表我爸咁比心機 將一樣簡單既事 盡佢能力做到最好 係有問題
我接受既教育係去欣賞人地用心做出黎既野
而唔係見自己都做得到就惡批評人地不外如是

我只為主人好, 主人開心我就開心
花店買有花店好 始終人地專業

我只係為我爸覺得不值
可能係激動左 但 絕對稱不上惡
一開始我都只係想分享下我爸既草棚
有巴打想買我先諗個價錢offer比有興趣既巴絲打
完全無諗住賺錢或者搵人笨

我爸原本係種黎比個親戚既
個親戚有cancer 要做化療
飲小麥草對佢身體有幫助
所以就算唔係有人買我地都會繼續種
有巴絲打想買我地係extra去種

我就會買種子自己慢慢種
始終自己種開心d
最佳解答: 狗係可以食小麥草..對佢地好有益~~~

小麥草 (Wheatgrass)

小麥草是小麥的嫩芽,為鹼性禾本科植物,其嫩莖葉的葉綠素,在營養學家眼裏可以消除有害微生物及細菌,可以促進新陳代謝,被稱為「綠色血液」。

小麥草含豐富植物葉綠素、多種不同蛋白質、維他命A、C、E、及B群、卵磷脂、鈣、鐵、鎂、硫、鉀、磷、鈉、鈷、鋅等活性礦物質、及酵素(SOD)等微量元素,還含有極高量的身體必需而每天又缺乏的纖維素。

小麥在浸泡的過程中會產生豐富的酵素、酵母菌及乳酸菌,可破壞腸內的有害細胞,幫助營養的消化、吸收、新陳代謝,維他命A、B、E,可改善體質,消除疲勞、增強體力,皮膚病、慢性病深具療效。

科學研究逐漸證實,小麥草是天下之間其中一種最有營養、最能治百病的食品,它除了含有大量活性礦物質、蛋白質、維他命、微量元素之外,它的分子成份結構與人的血液分子極為相似,現在臨床紀綠證實的療效包括:

. 減低患癌症的機會,抑制癌細胞滋生;產生抑制細菌滋生繁殖的環境,促進傷口癒合。
. 清除體內鉛、鎘、汞、鋁、銅等有毒金屬。
. 糖尿病、平衡血糖、清肝。
. 降低高血壓、清除各種毒素,促進血液循環、增強毛細管作用及心臟功能。
. 減肥、清腸、改善消化系統、解除便秘。
. 治療各種血液毛病,例如貧血。
. 氣喘、 過敏症、 關節炎。
. 增強心臟功能,防治心臟病、各種潰瘍。
. 膽結石、尿道結石、腎臟炎。
. 血管腫脹、癲癇症、 結腸炎。
. 改善視力、清除口腔毒素口臭,防止蛀牙。
. 把搾汁後剩下的小麥草渣敷傷口治外傷,可消炎殺菌。

小麥草裡的維他命:
維他命C~~在營養方面,小麥草汁裡所含的維他命C和柑橘以及其他水果大致相同,但是比起一般的蔬菜(像是馬鈴薯、蕃茄等)就要多些。大家都知道,維他命C對於皮膚、牙齒、牙齦、眼睛、肌肉、關節等都有益處。此外,它還有助於人體的成熟及發展、也有抗氧化劑的功能。

維他命A~~小麥草汁中所含的維他命A大致和深綠色的蔬菜相當,而此大部份的水果都來得多。而經脫水處理過的小麥草粉末裡所含的維他命A則和一些高維他命A含量的蔬菜如胡蘿蔔、甘藍、杏仁等一樣多。還有一項要記得的是:所謂的維他命A前質,也就是胡蘿蔔素,它會在適當的時候在腸內轉化成維他命A,所以無論攝取多少都不會對人體造成傷害。至於存在於肝臟、魚油、肉類食品或是化學合成的維他命丸裡的維他命A則都會累積在肝臟內,一旦超過人體負荷的上限,就會中毒。維他命A不論對於生長發育、視力以及遺傳各方面都非常重要。缺乏維他命A時會有骨骼脆弱、夜盲、皮膚乾燥、抵抗力低等症狀。最近研究人員則更進一步研究把維他命A作為抗癌營養素的可能性。

維他命B群~~小麥草同時也是很好的維他命B群的來源,其作用在於協助人體將碳水化合物轉變成能量,並且有助於神經及消化系統作用。穩定地攝取維他命B群對於腦部、人體的發育,以及腎上腺來說都具有極正面的影響。雖然人體對前述幾種維他命的需求量都比維他命B群來得多,但是以現代人工作忙碌及長期承受精神壓力的情況看來,維他命B群對人們的重要性是與日俱增的。

維他命E~~小麥草裡也含有維他命E,它具有抗氧化的功能,也是極重要且必需的營養成份。一旦體內缺乏這種有助於溶解脂肪的維他命,就會出現肌力衰退、不孕等症狀,受傷或感染後也較不易痊癒。此外,維他命E也有助於維護心臟的健全。人體吸收這種存在於小麥草裡的維他命E的效率,要比吸收化學合成的維他命E高出十倍。另外,像是胚芽、穀類及堅果類的食 中地含有極豐富的維他命E。

此外,礦物質也有維持體內新陳代謝正常的作用,尤其是在維持血液酸鹼值(pH值)上更是重要。一般正常的情況下,血液應該是呈微鹹性,也就是pH值約在7.3到7.45之間(pH值大於7的是鹼性,小於7的則算是酸性)。人體新陳代謝過程中會自然形成酸性物質,是以需要攝取鹼性的有機鹽類以中和過多的酸性物質,如此才能確保骨骼和牙齒的健康,並增強人體對於感冒及其他疾病的抵抗力。小麥草中含有豐富的鎂、鈣、鉀等鹼性礦物質,因此可在血液中產生良好的酸鹼中和反應。
喺yahoo 知識度copy嫁
唔知係咪真係比得狗食
因為有d纖維係狗消化唔到嫁
貓草同貓薄荷既分別

導讀:貓草是貓咪喜歡聞和吃的草,也稱貓大麻,貓草的功能非常多,能幫助消化吐出毛球,有整腸健胃的效果,貓薄荷草有一種天然植物化學物質,對貓咪腦內控制情感與情慾的區域會有明顯反應,下面一起來了解。

1、貓薄荷草

其實貓草在英文字義有二種說法:一CATNIP或CATMINT,翻成中文正確的說法應該是貓薄荷草。

2、貓麥草

而CAT MALT GRASS,也就是貓麥草,翻成中文簡稱為貓草,貓麥草=小麥草,並非什麼黑麥草、燕麥、大麥之類的,小麥草汁在國外是熱門的健康飲品哦。

延伸閱讀:貓咪腸胃炎:症狀防治詳解析

二、貓草成分及作用

a、植物纖維維生素:

植物纖維可以幫助難消化的肉類骨頭等!很多肉類沒有植物維生素,如維他命C或其他礦物質及葉青素等。

b、幫貓咪吐出毛球:

每天舔毛清理,毛會吞入肚內,少量會自行排出或吐出,但量多些的話介由貓草尖尖的部分可以催吐容易吐出。

c、腸胃功能不佳時:

貓咪如有發炎、脹氣、推積腐肉等,貓草可催吐或幫助排出腸胃內的食物,減輕不舒服的症狀。

d、抒解貓咪的壓力:

只要是生命就會有壓力,植物是最能抒解壓力的食物,壓力大時多吃蔬菜水果對人體有好處,對貓亦然。

e、可以長期食用:

貓草是對貓貓健康絕對有益的植物,貓薄荷草是供貓娛樂用,並不能起到任何化毛球的作用。貓草可以長期食用。

三、貓薄荷草成分及作用
a、天然化學物質:

在貓薄荷草里有一種天然植物化學物質,稱為Nepetalactone,可以使貓咪興奮得難以抵擋。這一物質類似一種人類的鎮靜劑。

b、貓咪娛樂產品:

貓薄荷其實不應該算作食品,最多也只能算是給貓的一種娛樂產品.每次給貓咪的貓薄荷不要太多,相當於大拇指蓋大小的一撮就可以了。

c、注意用量次數:

一如人類使用的安眠藥或是一些止痛劑等藥物,持久使用會令藥力減退,所以,貓薄荷草的使用量和次數是很值得注意的。

http://petbird.tw/article5137.html
收割
半盤都有咁多
唔洗咁貴呀 買緊20蚊盤 樂富間this one寵物專門店有得買.
唔洗咁貴呀 買緊20蚊盤 樂富間this one寵物專門店有得買.

$20幾大盤?
未種既都$39一盒喎
先唔講你種唔種得掂
仲要咁細盆種出黎係我地大盆既4份1都無
定係佢有d種好既大盆$20?

圖中電話係iphone 5s
唔係隻隻肯食
有無奴才有興趣比貓草(小麥草)主人食?
話說我爸喺屋企搭左個草棚種小麥草
仲整曬d臭氧機淨化水源 好專業咁
佢話貓最鐘意食小麥草 對佢地健康好好

有無人有興趣試下?

好惹蚊
有無話幾個月可以開始食?
唔係隻隻肯食

係呀
有d主人會用化用膏或吐毛膏取代
有無話幾個月可以開始食?

一般黎講3-6個月已經可以食
實際要睇下主人腸胃好唔好 牙仔咬唔咬到
未斷奶既就唔好餵住喇
push,係日本買咗種子種,但主人對新鮮草興趣不大,得個聞字
push,係日本買咗種子種,但主人對新鮮草興趣不大,得個聞字

搣出黎比佢試下咬

搣出黎比佢試下咬

試過,要撈其他零食先肯食

搣出黎比佢試下咬

日本種子係咩樣?
之前買過大陸種子 好多爛種 唔靚
咦家用澳洲種子圓碌碌漲卜卜
都想試下唔同地方既種子

搣出黎比佢試下咬

試過,要撈其他零食先肯食

貼主人上黎睇下
好想睇貓貓
咦家試緊種碗豆苗
發芽無耐
想問下我之前種點解發唔到芽 我響花墟買果啲咩澳洲種子 用泥種 唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞