[剷屎官入]屋企種貓草比主人食

193 回覆
90 Like 8 Dislike
水耕 細盤$50 大盤$80
土耕 細盤$70 大盤$100
分別在於
水耕淨係種到一次 但容易照顧
土耕就係剪完一次 曬太陽 加水 可以種多兩次

小心啲狗入黎咬你
話你借連登做生意

一開價錢就一定有人嘈
好西利
小麥草咁易中既野講到高科技
買既正On9

其實以前都試過用普通水種
種出黎有臭味
用左臭氧水之後就無試過
搭個架 裝部臭氧機姐
其實臭氣機水族都會用 不過係用黎殺死單細胞植物 預防藻類
係可以殺菌 但想問同種個棵草有咩關係呢? 有機農場都會就咁用生水 點解要做呢步?

如果要講淨化 點解唔用RO/DI 水再加養份?
另外 控制好濕度溫度好似係基本 但唔見你有做

講真個句 貓草咁撚粗生 水喉水都養到啦 洗咩賣到咁貴呀

每個人準則唔同姐
買鞋你喺街市買幾十蚊對白飯魚又得
買Nike 波鞋又得
買UB又得 Timberland 又得
我地home made技術同環境係去到呢度
咪呢個level囉
喺屋企種唔係溫室種
的確係好難控制濕度既
我爸只係為興趣去研究點可以種得好d
都唔係專業人士
如果用專業level去批評我爸既diy我又覺得唔係咁公平囉
你可以講得出咁專業既技術知識
但你會唔會落手落腳自己做先?
我爸係讀書唔多,但全部功夫無慳過 逐步逐步研究出黎 個架都係自己拎木頭木條返黎自己揼
不過多謝你意見
我都可以同爸爸提議下用RO/DI水種既

我都喺muji買咗兩包貓草 好方便淋咗水過幾日就出哂葉 主人好喜歡

勿相認

好可愛
小麥草咁易中既野講到高科技
買既正On9

小麥草係易種
但香港個氣候環境唔係咁好
好容易種到臭 種到發mold
有種過既人就會明我講咩
我用泥怕惹蚊,想水種可以點 同種啲種子成日唔發芽

其實泥同水都會惹蚊嫁
種子唔發芽既問題我都唔係好清楚
不過我見我爸每次都會揀種子先
無乜幾多會唔發芽
我想飲新鮮小麥草汁
樓主老豆會唔會整

試過自己種然後用慢磨機磨
其實汁量好少
一大盆都係得一小杯
通常會加個蘋果一齊磨

加蘋果磨 真係好甜
我唔鐘意咁甜 所以會加少少水同冰
水耕 細盤$50 大盤$80
土耕 細盤$70 大盤$100
分別在於
水耕淨係種到一次 但容易照顧
土耕就係剪完一次 曬太陽 加水 可以種多兩次

小心啲狗入黎咬你
話你借連登做生意

一開價錢就一定有人嘈

我見有巴打想知先開價喳
唔係買草都好歡迎大家一齊討論嫁
d 種子成日發毛點攪
人都可以食?
我驚隻猫會唔食

絕對可以啦

小麥草好有益
加生果搾汁飲 好味又健康
d 種子成日發毛點攪

用d好d既水去種會無咁易發mold嫁
通風都會有幫助
所以我地長期開住兩把風扇吹住d草
我都有種,係淘寶淘左D種子,
隻貓日日都想去偷食

食種子咁搞笑?
想問上面嘅巴打係咪間間muji都有想買

價錢嘅野豐儉由人,欣賞巴打老豆一手一腳diy個場去研究點種好啲
想問上面嘅巴打係咪間間muji都有想買

價錢嘅野豐儉由人,欣賞巴打老豆一手一腳diy個場去研究點種好啲

多謝你呀
有興趣
有興趣

Tg: Catgrass
食太多隻貓會嘔

係嫁
貓草是幫助貓貓吐毛毬的,平時貓貓自行梳理的時候,吞噬的毛在胃中集結形成毛毬。所以幫助貓貓吐毛毬是必要的護理程序!

貓草含有大量的草酸及孅維質,刺激貓貓的胃,儅貓胃裏的毛毬集結到一定的數量,會令貓不舒服,它就會找一些含有大量粗糙孅維質的植物吃,一般家養貓,就會定期餵食貓草,以配合這樣的身理反映。

有d奴才會用化毛膏或者吐毛膏
化毛膏就係用黎將d毛化埋落d屎度等佢痾出黎
吐毛膏就係令佢地吐出黎
搭個架 裝部臭氧機姐
其實臭氣機水族都會用 不過係用黎殺死單細胞植物 預防藻類
係可以殺菌 但想問同種個棵草有咩關係呢? 有機農場都會就咁用生水 點解要做呢步?

如果要講淨化 點解唔用RO/DI 水再加養份?
另外 控制好濕度溫度好似係基本 但唔見你有做

講真個句 貓草咁撚粗生 水喉水都養到啦 洗咩賣到咁貴呀

每個人準則唔同姐
買鞋你喺街市買幾十蚊對白飯魚又得
買Nike 波鞋又得
買UB又得 Timberland 又得
我地home made技術同環境係去到呢度
咪呢個level囉
喺屋企種唔係溫室種
的確係好難控制濕度既
我爸只係為興趣去研究點可以種得好d
都唔係專業人士
如果用專業level去批評我爸既diy我又覺得唔係咁公平囉
你可以講得出咁專業既技術知識
但你會唔會落手落腳自己做先?
我爸係讀書唔多,但全部功夫無慳過 逐步逐步研究出黎 個架都係自己拎木頭木條返黎自己揼
不過多謝你意見
我都可以同爸爸提議下用RO/DI水種既

話說以前我地開舖頭既時候
真係將個舖頭間左一邊做溫室
我爸做濕度控制會用霧化同埋自然灑水
可以比d相大家睇下
果陣時日日朝早都要落舖頭收割 包裝擺出黎賣
但後來過左暑假要返學
收割好又未賣到出去 我地就已經要返工返學
結果就好徙 唯有拎返屋企食
諗返起果時食既菇同菜苗係我一生人食過最好食嫁
睇住d菇逐少逐少長大
覺得自己好似佢地呀媽
仲每日幫佢地影相
我爸間唔時都做下d實驗
買唔同種子返黎種
又諗唔同方法去種
樂此不疲
我同細佬都學到好多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞