[港台電視31] 零距離科學 逢星期五晚9:30

881 回覆
43 Like 1 Dislike
香港就係最需要去中心化既地方
呢個數據中心好堅
拍果陣仲係6000美金一個 bitcoin
原片完整版片長1小時26分
Cryptopia: Bitcoin, Blockchains and the Future of the Internet

Lucy
腦 X 扭計骰
念力
elon musk
支國應該好想要呢啲科技
直接監控你個思想
公平使用?
思想控制 支國仲唔快啲去偷
睇緊
重播睇緊
《零距離科學》加點鹽好嗎?

成日都聽到,要低鹽飲食先為止健康,但無論係正餐定零食,幾乎所有菜式都要加鹽先好食。唔通為咗健康就要犧牲美食?科學家就話,唔一定!其實人體需要一定嘅鹽份先運作到,咁食幾多先為止健康呢?

星期五晚上9:30 #港台電視31/ 31A
#電視版本雙語廣播
#零距離科學 #ScienceWithYou #Salt #鹽 #Sodium #鈉

https://www.facebook.com/31seetheworld/videos/263275762011120/
加幾多還加幾多,材料本身啲鹽呢
push
動畫畫風
12點睇重溫
燶邊
品鹽師
homeostasis
開始

金星傳奇

幾十億年前,最接近地球的行星——金星之上,可能有湖泊、海洋,就像早期的地球,是適合滋養生命的環境。今天,金星的狀況卻出現大倒退,就像被重擊後,徹底改變了一般,星球表面因火山爆發而燒毁,被厚重稠密的毒性大氣層所籠罩。科學家對於這位「地球的鄰居」很感興趣,視之為研究行星演化的實驗室,希望從中了解在行星環境孕育生命的過程中,會遇上甚麼挑戰。科學家們正大膽構想新策略,嘗試在環境極端的金星表面降落;並希望在金星大氣層高處設置飄浮的太空基地,發射新一代探測器去捜集線索,務求了解金星仍有生氣時的狀態。到底這個星球是如何淪落至現時地獄般的景況?而她的姊妹行星——地球,為何又得以存留呢?
《零距離科學》金星傳奇

天文學家好想喺宇宙搵到另一個地球,但原來同我地距離最近嘅行星——金星,就係地球嘅姊妹星球。不過科學家發現,金星環境極端,完全唔適合生物居住。到底係咩原因,令金星同地球走上截然不同嘅演化路呢?

星期五晚上9:30 #港台電視31/ 31A
#電視版本雙語廣播
#零距離科學 #ScienceWithYou #Venus #金星

https://www.facebook.com/31seetheworld/videos/155683803078826/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞