[討論]移民台灣交流組

670 回覆
63 Like 21 Dislike
你咁樣咪即係又唔想付出對社會無貢獻,但又要拎人地著數,好心你啦

類似既case好多人都做緊,賣左香港樓長住台灣收息收租過日子
不過人地無移民,只係用遊客身份夠鍾就出一出台灣
醫療福利就無喇,係叫做生活環境同質素好左
係啊只要有稅局證明有兩年工作,再返台灣留一年就可以

我覺得佢暫時唔會取消嘅,不過依家多咗人投資或HF169過去,到時唔知政策會唔會增加個移民難度
其實都冇咩打算
身邊有朋友已經用HF169拎到身分證
佢話嗰年係唔比工作(當然黑工嗰啲就另計啦
所以想喺香港返多一兩年工
儲定一筆錢先過去
就算到時搵唔到pt job都餓唔死
小弟做左ebay amazon 生意10年, 公司喺大陸

我不嬲都好鍾意台灣, 加上近期社會情況, 都開始心思思想移民過去

其實O係台灣個做生意個COST 計埋隱性成本可能仲低過大陸, 做既係歐美生意, 所以計過度過我呢行投資移民去台灣好似好OK下

BTW, 想問下各位CHING移民台灣可唔可以再KEEP住香港國藉?
本身我就改制之前入左a 表等批 點知而家改制
個聯絡用嘅wtsapp group 本身有哂兩地agent 嘅人
而家台灣agent 就自己踢開香港agent 開左新group
香港agent話台灣agent想搞咩注資一條龍套餐
叫我小心中伏
我最驚就係我唔join個plan 一陣佢拖住黎搞...
入左投審書其實都已經俾左一大半
香港都叫我唔好join
雖然台灣果邊未開口但已經有其他好似我咁嘅客俾佢地sell 緊
唯有希望佢地唔會咁冇品唔join就hea做
個whatsapp 開場白仲話香港agent 已經完成階段性任務
想問邊度offical有講
計分制係聽得最多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞