[討論]移民台灣交流組

670 回覆
63 Like 21 Dislike
其實乜都難 跳出comfort zone 就係要努力
不過唔通你甘心就咁係香港一世?
我自己就好多計劃既 本身打落既network 都夠做下trading 生意 apply台灣移民 做緊日本trading 仲想過德國進修

其實可能你都要花幾年時間去預備先
其實好睇你本身係咪好into搞生意啦
如果唔係既話 試下搵有經驗既人夾 個風險會低d
假設你係手足可以問下有無得投資俾流亡既手足去run
詳情自己可以問下黃國桐議員
睇下你走咩路線

炸雞waffle就一定要坐低食

兩個職員一定用得著
所以我都叫大家正面啲去做準備,唔係難就唔做嘅。
係呀
所以一定要plan好曬
筆錢預左自己輸先
唔好一切唸得太理想
咁樣去到都唔怕
我覺得如7老8十行灰色地帶都算
後生仔三十幾四十就諗住退休嘆世界真係浪廢人生
呢d心態其實應該繼續係香港打工算
本身有無connection ? 可以交流下
當過去讀書係渡假咁諗會易d放棄自己份工
係 仲有一年先grad
其實我都明如果個邊無connection 好難去計劃
最好係香港就盡力識下台灣人 打機又識下
多d了解個邊文化 先決定
其實我又唔預輸既心態做
過去睇下舖計下數 最好識當地人了解下個市場先
真係有把握先action
我第一次去台灣已經研究有咩生意好做
之後陸續去左十幾次先決定做投資移民
不過到到都可以有good deal做到 差在你有無能力去判斷
計劃緊創業移民,過去搞台灣品牌整電子產品
成3張野,如果揀讀書留學果隻是咪好柒?
好彩既話可能識到台妹咁就最快
打開牛工,都無做生意頭腦,又無150萬
你香港做生活都唔係包賺啦
仲要去到外地
更加難嘅
不過正常男人去得都一定要預左兵役
雖然台灣仔好多都覺得服黎冇乜用
其實香港難計好多 開餐廳大小小size 講緊月租要十幾二十萬 裝修要幾百
台灣真係幾萬港紙係租中環消費區既舖易追好多
同埋裝修係幾十萬都好靚
如果去開店仲要唔係加盟
建議去旅居一定時間先
仲要係未來開店個地區
呢樣真係要 其實唔住得一個兩個月 都唔好肯定自己鍾意個個地方
廣東省已經少過一半人識廣東話

香港人都走埋

呢種有近千年歷史嘅古語就煙消雲散

你會話海外都有人講

但海外廣東話一樣係消失緊

我10年前海外留學已經感受到

香港移民第三代都已經接近唔識講

一種冇根據地嘅語言唔會捱到幾耐

唔係怪責你移民,只係覺得好唏噓

同窮人唔好生仔嘅情況一樣
G持!最好可以做埋出口

幫台灣賺埋外匯

發大財
係.....台灣淨係租金已平好多好多
台灣幾時先肯解封啊?

好想快啲過去攪埋啲手續過去新生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞