[討論]移民台灣交流組

670 回覆
63 Like 21 Dislike
據我所知哩個政策係for在港台生
hk學生係可提供因停課而予港生來台上課(非學位制)
但過往都有唔少人試過個別申請
或者你可以打去問下
https://udn.com/news/story/6885/4166987
想問下移民台灣之後可唔可以留住本bno

同埋投資移民除左飲食業之外,有咩係比較好做
飲食業有諗過港式餐廳、台式飲品店
但港式餐廳好似唔太受歡迎
台式飲品店又好似周街都係

做過下research見好多人冇做生意經驗,損手爛腳
想投資移民,但又唔知做乜好
可以雙重國籍唔需要放棄

開茶記同飲料好難生存
台北已十分多港式茶餐廳
飲料店即情多過711 唔洗諗

但其實好多人預左筆投資移民錢係當俾錢
即你好難可以圍番600萬本+賺錢
或者你諗hkd150萬可以永久居留其實都值啦
去台灣讀master好似好垃圾咁。台大已經係台灣第一,但世界排名120。。。
咁好睇你係咪真係學術撚
如果有錢有時間 無所事事即話 我會讀書好過hea
人到中年讀既master就唔係為名架啦

利申:一直想為興趣進修返d乞食科
問題係啱啱畢業冇耐 想讀啲有用既科同時可以過去
我有聽過德國有免費master讀
要有用科可以諗諗
市中心淨租都唔止兩萬喎
師兄邊度睇房源
我睇撚到頹 睇緊大安區
好睇少少嘅都四萬台以前
想問係咪有Tg group
講梗台中一個人住就兩萬

大安梗係貴啦,有5間大學。

Btw點解睇大安區?利申台大
原來台中
我以為台北
學生想問一下,嚟緊打算去台灣讀master,想問係唔係讀完master返香港做兩年嘢,之後返去申請移民?想問有冇話要月薪幾多?對呢一part唔係好明,求解答
網上HF169嘅資訊唔多
據我所知 係台灣讀完番hk兩年
冇話要用薪要幾多 係要求出示兩年稅單申請
然後番嚟坐一年監就入籍 哩一年冇得做野
(應該話哩1年俾申請嘅工作門檻十分高)

利申 今年台灣ugrad 準備先番hk兩年即番嚟
有興趣想知台灣嘅問題歡迎問我

有好高咩?未聽過呢回事
有興趣可以留tg
同問
個一年可以做咩工
假設我一定要做嘢嘅話
咩工都得吧,未聽過有限制。。。
唔係㗎
的確個一年係唔可以返工㗎
所以佢咁講我有啲好奇
只要你揾到工,雇主肯同你申請工作證就得啦,。。你以前畢業無係台灣揾過工咩?
唔係話HF169喺台個一年唔可以做嘢咩⋯
我未過去我都係了解緊啫
我想問喺台灣讀任何科目
只要畢業翻返香港做兩年嘢
就可以用HF169申請定居台灣?
sor 我係咪串親你,唔好意思
我無追post所以唔知點解有人話唔可以揾工
但我幾年前已經識人用hf169居留揾左工
總之只要有雇主肯請你,肯幫你搞工作證就得
而且用得hf169你本身就一定有工作經驗既人,我相信要揾四五萬既工根本無問題。
冇呀冇串親我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞