騎馬與砍殺II - 4

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
兵力差距太大都係走
已經統一了
由女帝7成板圖
我建國之後繼續玩
拉完既人全部一路走
走到女帝統一我直接拉唔到
搞掂

常見問題

Q: 等咗十年,係完整版?
A: 而家係Early access階段,差唔多每日update。不過暫時都係fix平衡性同performance,patch bug多,冇咁快有新內容。Steam workshop(mods)未知幾時出。

主線任
Q: 10條友點搵
A: 佢地係各地領主,可以周圍問人同keyboard撳N search佢哋最近係邊。最好入國家或者立國之前揾曬,順便跑商賺錢先再打仗。

Q: 陰謀Conspiracy點解任
A: Early access階段主線任未整好,去到集齊banner揀完支持定反帝國就暫時完咗。

商業
Q: 開頭點賺錢。
A: 做搵女任。
跑商高買低賣。
打賊,將佢哋嘅裝備拎去城市打鐵smithy融咗佢賣咗啲金屬最快。打北方藍色或者南方沙漠個啲最好搵。
單挑叻嘅可以打鬥技場arena,唔叻嘅圍住個ai行拎住盾牌e撞人再劈都ok。

Q: 點有多啲戰馬。
A: 沙漠賊最多,中後期入咗國家打敵國落單個啲lords仲多。

Q: 關刀邊度買
A: 東面國家,Khuzait啲城市,蒙古咁個個。

Q: 點開商隊。
A: 去城市問啲有名嘅商人,15k + 一個同伴就開到,同伴唔使商業技能。

Q: 點開店。
A: 入城撳Alt搵啲店,同入面啲店員講嘢。睇城市原材料同製成品價錢,例如clay做pottery就要睇下兩樣嘢個價錢。暫時商隊好賺啲。

遊戲系統

Q: 大地圖點加跑速。
A: 多啲馬,但係多過你步兵嘅話多咗嘅馬就會轉做牲畜herd減速。可以撳右下角箭嘴睇速度個formula。

Q: 點建國。
A: 一百人左右搵少駐兵嘅城堡打,通常衝車battering ram就夠,可以起埋攻城塔siege tower。

Q: 點開戰。
A: 打啲村。建國可以宣戰。

Q: 影響力點拎得快。
A: 捐奴隸,打贏敵人。之後有領地都會加。
點樣招人入家族

Q: Hideout好難打啊屌燥撚咗。
A: 可以打完一個營tab走。

Q: 點樣招人入家族。
A: 暫時捉左佢哋係招唔到,要走去同佢哋講嘢同送嘢俾佢哋,說服佢哋加入,不過個對話系統暫時奇奇怪怪,招完又走曬。
打錯高買低賣
成日說服得5x% 點講得掂佢地
淨係損失18個點做到
屌幫個帝國打生打死
D地都唔會俾我既
仆街
升多lv家族一定出走
新手想問吓點解有時候招募唔到啲俘虜做兵

越來越多家族打天下
好撚感動
5lv或以上嘅兵招唔到
生左幾個baby之後,所有男children 能力值都係一樣,有啲0有啲20咁,而女既children 所有能力值都係0,係咪正常?

同埋children 幾耐會變adult?
我都試過
斬人係易嘅
不過冇盾勁易死,試咗一次都係轉返單手+盾
今集用盾都要檔下方向,如果唔係有機會有罅位
似乎無解,跟大佬前唔好劫商/打勢力住,會搞到冇人敢收你
加到咁上下 會比幾個帝國一齊向你宣戰 好彩我個save 幾個帝國都俾人打到收晒皮咁滯
講明係early access,購買前要做足心理準備可能會中bug/死save/crash game
漢化問題
打完城想攞地要用影響力投票分俾邊個
1日內唔投當你棄權電腦決定
漢化真心想知
你地如果出左台灣繁化,會唔會想再譯個香港板

仲有個標題要寫明係EA
冇用 最後決定係皇帝
有個國家只會比地自己
有個就只比自己友
你300影響力投完都未必係你
打人再放 打到依家同個敵國啲人做曬fd
我試過傷害過350
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞