一句講曬 將軍澳屬唔屬於九龍

355 回覆
3339 Like 140 Dislike
地產狗為左mark up將軍澳先會叫佢做九龍
係新界定九龍唔重要,最緊要係生活圈唔係香港西部既話,出入都尚算方便
不過太依賴黨鐵係一個問題,睇下起完條橋同隧道會唔會好D(但唔知仲要delay幾耐
應該係未買過new kowloon範圍既樓
我表達得唔好
我意思係新界去新界正常係完全唔需要經九龍
除咗將軍澳
當然可以行馬鞍山落西貢
不過我諗大部分都係出觀塘再入
新界就係新界,叫新界好失禮你將軍澳咩?而家將軍澳生活環境仲好過觀塘油塘
如果食飯有人問下人住邊度,第一個人話自己住離島,第二個話自己住九龍,第三個住緊將軍澳嘅人夠唔夠膽話 ‘me too’? 講出嚟都覺得尷尬
睇地政record
青沙公路經過九龍喎。
不過細個讀書打學界又係編入港九Division,又係R爆頭
屌你,將軍澳填出黎,D泥響美國黎的,佢屬於美國的
十幾年前屋企人嘅朋友個仔讀將軍澳小學
常識考試份卷有題問將軍澳係九龍定新界
佢答錯九龍,答案係新界
之後佢同我講,我記到而家
所以我覺得係新界
http://www.popd.hk/綠的等於新界的士?/

「新界計程車不能在全個新界行走,而只准於以下範圍營運:

西貢區的部分地方,包括西貢市、北潭涌、清水灣、香港科技大學、將軍澳醫院、港鐵坑口站、環保大道、石角路峻瀅,但不包括將軍澳新市鎮大部分地方

將軍澳? No Way!

荃灣區的部份地區:青山公路青龍頭、深井及汀九段沿線、屯門公路全段,往荃灣方向必須經西樓角路沿途不准停車,只可用作前往荃灣站、城門隧道及沿荃錦交匯處經德士古道往青荃橋之用。荃錦公路(只限大帽山道以北範圍可營運,以南路段則不准停車,只可用作前往荃灣站、城門隧道及沿德士古道往青荃橋之用)、港鐵荃灣站

葵青區的港鐵青衣站,只限使用青荃橋或新汀九橋進出。

沙田區的部份地區:只限大埔公路馬料水段及馬鞍山區的所有地方,但不包括九肚山路,亦可前往港鐵大學站、香港中文大學、威爾斯親王醫院或沙田馬場。來往威爾斯親王醫院只能使用沙田圍路、銀城街、插桅杆街、沙田路及大老山公路,沙田圍路、銀城街沿途不准停車。

來往觀塘順利邨竟然可以搭新界的士,真係好難捉摸啊!

觀塘區的順利邨(只限經清水灣道往返西貢區,順利邨內只能使用順景街以北的一段順利邨道南行、順景街、順景街與新清水灣道之間的一段利安道西行及由觀塘區界線至順清街的一段新清水灣道)

離島區的機場一、二號客運大樓、地面運輸中心及香港迪士尼樂園
落馬洲管制站(皇崗口岸)(只限晚上11:00至早上6:30)、深圳灣口岸港方口岸區以及落馬洲支線管制站(福田口岸)

經沙田來往港鐵荃灣站/青衣站、香港迪士尼樂園或香港國際機場,都得,但係一定要用城門隧道進出。

在上述相關的地區以外均不准新界計程車營運
新界計程車如載客經沙田來往港鐵荃灣站/青衣站、香港迪士尼樂園或香港國際機場,必須使用城門隧道進出。

馬鞍山來往西貢必須使用西沙路。

所以,綠的真的應叫新界的士嗎?
沙田去邊個新界地區一定要行青沙公路?
瑪嘉烈同昂船州喺正隧道口就係,
但講葵芳、青衣呢啲,好多人照行城隧,
唔似將軍澳個case咁extreme
咁 240X 249X A47X 又係乜野巴士路線?
240X同249X只係巴士公司為行青沙而行青沙嘅產物,
如果咁樣嘅路線真係主流,
40X同49X已經壽終正寢咗。

同埋你係咁jer住青沙公路係冇意思,
情況同將軍澳都係差太遠,
其他新界地區(可能除咗馬鞍山)去將軍澳,
無論揸車定搭公共交通,無論搭巴士定黨鐵,
都一定係取道東九龍,
講緊唔係青沙嗰隻輕輕穿過美孚,
係出咗大老山之後一直落到觀塘(新界西仲係由呈祥道開始),
呢樣唔多唔少會導致好多人錯覺將軍澳係九龍。
其實無人話過失禮
你諗多左
荃灣好元朗就真
明明學術討論
Agger
界限街以南先算九龍
是撚但啦,根本我係港島一過海就當自己去咗新界,住嘅人質素特別低,仲好似有陣牛屎味咁
其實以前未有將軍澳新市鎮嗰陣啲人都係叫清水灣做九龍
不過事實上將軍澳又真係新界嘅
Wiki
而且根據《香港法例》第1章釋義及通則條例附表5,新界的定義仍包括新九龍。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞