一句講曬 將軍澳屬唔屬於九龍

355 回覆
3339 Like 140 Dislike

傳統九龍係界限街以南喎

仲有荃灣肯撚定係新界
呢d咪高汁囉
即刻公屋啦 廿年
去港島快過出旺角
視乎需要同context,可彈出彈入

立法會屬新東
區議會屬西貢

仲有將軍澳北同南都差好遠
康城近西貢,可以算入新界
靈實、馬游塘好近安達,可以算入九龍

調景嶺最頂癮,踩觀塘綫同將軍澳綫
一條路到墳場就係油塘
維景灣畔 新都城 東港城 呢啲都廿年樓啦
其實稍為識少少香港史都知點解新界叫新界
而且將軍澳個範圍的確係新界入面
等佢貼窗口囉
隔咗咁大座山邊會係九龍
我只係會當坑口係新界, 其他都當九龍
要過隧道
有山脈隔住
一定新界
舊陣時電話仲係7位數嘅時候,第一個數字係睇地區分,冇記錯嗰陣西貢區喺跟九龍個字頭

所以按地理將軍澳的確係新界,但行政上好多嘢有啲都計入九龍
其實新界定九龍重要咩?又唔係九龍人矜貴啲/有錢啲
其實有個天然既方法去分九龍同新界,就係用「九龍群山」去分。

在1937年九龍群山以南成為「新九龍」,通稱九龍。

九龍群山包括:
西起琵琶山、尖山、鴉巢山、筆架山、獅子山、雞胸山、慈雲山、觀音山、大老山、鑽石山、斧山、象山、東山、飛鵝山、大上托(過背山)、五桂山、照鏡環山、魔鬼山等。

呢張圖已經簡單講左點解將軍澳同調景嶺係西貢,而油塘係九龍。
手殘,新界先岩
肯定係新界
The Hong Kong University of Science and Technology,
Clear Water Bay, Kowloon, Hong Kong
將軍澳一定係新界啦 寫西貢區都合理啲 真係唔明點解係九龍
仲有美孚到底係九龍定荃灣區
其實你都啱
九龍嘅定義其實quite debatable
根據早期1898年港英政府租借新界個陣嘅劃分
界限街以北所有嘢都屬於新界
呢啲定義建立區域市政局同區議會個陣就變左
依家九龍一般定義為九龍城,觀塘,油尖旺,黃大仙同埋深水埗五個區
新畀
美孚肯定九龍
條界喺瑪嘉烈隔籬
有咩好拗?

申利,港島撚
啲人以為係呢個topic係吹捧將軍澳係九龍市區
但作為住左三十年將軍澳既居民想講
呢個問題係可討論的
先唔講實際唔同政府部門點分,講我自身經歷

我九十年代讀小學時都係呢區長大
無論學校教 寫信都係寫九龍
係慢慢上到中學先寫新界
當中點解會有呢個轉變,我一直都好想知

但你問我屬邊區
我會好肯定係新界
因為佢係比較後發展新市鎮
而政府當年都係定義左係偏遠新界地區發展衛星城市(即新市鎮)
而因為早期缺乏警局消防局,都係由東九龍管呢區
係近年先升格獨立警區,呢個係行政劃分問題而非界定佢係九龍區既因素
其實只係大部分人入將軍澳都要經觀塘,
搞到將軍澳好似都屬於九龍咁
唔係拗,係呢區個歷史發展令人好混淆
因為兩個區都稱呼過將軍澳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞