一句講曬 將軍澳屬唔屬於九龍

355 回覆
3339 Like 140 Dislike
其實講咁多做咩?
屬於邊區又唔係市民決定

行政劃分還行政劃分
地理緊係睇地政總署㗎啦
唔通邊度係荔枝角係睇港鐵決定咩?
又諗起荔枝角公園起美孚站,長沙灣廣場起荔枝角站
因為以前峻瀅前身係工廠(捷和神鋼同東洋)同埋發展新市鎮之前現時昭信路,昭信路迴旋處至石角路交界既環保大道原本係屬於坑口道一部分
長沙灣站係深水埗 荔枝角站係長沙灣 美孚站係荔枝角
雖然將軍澳地域上真係屬於新界,但同其他同屬新界嘅地方距離好遠,我之前返工填新界,屌佢老母派我去屯門返工
要威威時就同人講自己住九龍
打風要早走時就話自己住新界
無得輸
其實我唔明,唔係界限街以北就新界咩,所以個時英國係可以唔還九龍同香港島
睇返前面啦,好快有人恥笑你冇讀過書架喇
2009年,位於新界西貢區將軍澳寶林的大型商場新都城在宣傳板上以「東九龍最大購物中心」自居,由於寶琳實際上是位於新界西貢區將軍澳北,因此遭到真正為東九龍區最大的購物商場——位於九龍灣的MegaBox去信表示不滿,後來新都城刪去有關字眼,事件不了了之。

依家九龍東最大購物中心係咪APM?
將軍澳都係九龍
不如話大圍都係九龍啦
話將軍澳係九龍既人就係地產商
話係九龍即刻可以賣貴d
你係唔識字定唔識香港史
九龍清水灣 愈係心虛愈係要夾硬冠個九龍落去強調你幾時有聽人講 九龍旺角乜乜乜 /九龍深水埗乜乜乜
應該得啲私樓撚先care係咪九龍
我意思係佢張圖表達唔到將軍澳屬唔屬於九龍
100%係九龍既觀塘黃大仙都唔喺呢張圖入面
維景灣畔D人成日扮高級,有私家路唔屬於將軍澳
柒夠未呀 前面咪有人講咗 新九龍 囉
呢張係租界圖
自古以來無香港添
呢度係廣東省寶安縣
地理上應該屬九龍。以九龍羣山計,東至調景嶺釣魚翁,西至大帽山,羣山南邊嘅地方就係九龍。

地區行政規劃嚟計,將軍澳納入西貢區新界區議會,而葵涌荃灣亦係當新界計。

所以陝義上,九龍即東至九龍灣,西至長沙灣。

而計港英佔領歷史上,九龍更加只係代表界限街以南至尖沙咀一帶,東至紅磡,西至大角嘴。
咁香港呢個概念真係無九龍咁耐歷史喎
自古以來無廣東添
呢度係南越國
大家有無聽過九龍十三鄉?

九龍十三鄉即沙埔、衙前圍、竹園、大磡、元嶺、沙地園、坪頂、牛池灣、坪石、牛頭角、曬草灣、茶果嶺和鯉魚門。

咁照十三鄉嚟計,九龍係。賈炳達道以東至鯉魚門
美孚係新界定九龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞