一句講曬 將軍澳屬唔屬於九龍

355 回覆
3339 Like 140 Dislike
唔覺,人既質素同屯天元班牛屎仔一樣,緊有老黑老黑打手足
九龍新界個界線是係坑口往景林迴旋處位
嚴重黎講只有坑口先算係新界
其餘地區全屬九龍

利申量地撚
十幾年前地址通常都係寫九龍將軍澳
係呢十年先大部人用返新界
其實唔係新市鎮都算係新界?
啟德都係九龍既
唔算新九龍
點解淨係坑口
可唔可以講多d
由於原九龍(界限街以南的九龍半島)面積太小,政府又有需求去開拓市區用地,於是政府在1937年起刊憲將界限街以北至獅子山之南這些原屬新界的平坦土地,劃作市區用地發展,並統稱「新九龍」,以便和界限街以南原有的「舊九龍」區別。
將軍澳屬於將軍嫁!on9
一定係新界,唔係打風我點樣兩個鐘前走
你立法會投新東定九東?
問嚟到多餘
荃灣沙田都叫新界你將軍澳點解唔係新界
賣樓講係九龍賣得貴d
以前係九龍,依家係新界
不過的士仲係紅的

最簡單係打開地圖就已經有條界喺度
一幅圖解釋點解將軍澳唔係九龍。

唔明?
路牌寫住既地方意思係「沿此路可前往既地方」
如果你已經身處果個地方,咁路牌仲寫黎做乜撚?
呢類「九龍,然後畫個隧道logo」既路牌係將軍澳各小區隨處可見,完。
我都冇講過將軍澳係九龍

同埋我#24咪話咗將軍澳係新界,做咩啫你
西貢
咁沙田大圍都係九龍?
係你無讀書姐
沙田都要經九龍塘 咁係咪屬於九龍
咪癲啦 點唔洗交地租丫
界限街以北已經係新界唔係割讓地黎
將軍澳係新界
但係最近九龍既新市鎮住宅區
自古地區劃分 都係以眼見地方嘅分隔去定義 以前冇飛機 冇航拍 九龍一名係以九龍半島望過去 九龍群山包圍嘅地方叫做九龍:(下圖紅色虛線為九龍群山山脊線)

(何謂九龍群山:https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/九龍群山

以上定義 好明顯將軍澳已經係九龍群山之外

另外關於葵芳荃灣:其實條界線係响美孚入葵涌貨櫃碼頭附近 。嗰度係填海得返黎,如果計古時,其實並唔係咁大片平地連埋,係要由蝴蝶谷、九華徑嗰邊過,所以點解以前規劃,呢個位再過已經係新界,即係荃葵青都係新界範圍;至於美孚,以前係荔枝角(早期地鐵站仲叫做荔灣,呢便就仲係九龍區。

其實目前行政分區多多少少以此為藍本 都算接近地理上嘅劃分
邊到樓價高d就屬邊到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞