一句講曬 將軍澳屬唔屬於九龍

355 回覆
3339 Like 140 Dislike
警區?黑警識條撚咩!
靈實醫院寫做九龍係歷史因素啫
以前安達臣道沿途都叫九龍
科大叫九龍清水灣係跟無綫做法
好似係想區分清水灣泳灘嗰邊
廢事有誤會 就寫做九龍
基本上港府開發新市鎮就計入新界
巴士計長途車費 公屋收新界租金
私樓酒店命名不嬲都亂鳩嚟
其實迪士尼嚴格係一半荃灣 一半離島
因為區議會係以前定落
以前冇橋係要係荃灣坐船
所以大嶼山北係屬荃灣
同樣道理馬鞍山以北係屬大埔唔係屬西貢都係咁解
其實係九龍個定義本身有問題,原本只係九龍半島範圍,結果條線去埋九龍灣觀塘
咁愉景灣係咪一半一半?
好簡單 厭惡性設施大部分已搬離九龍 但將軍澳仲有堆填區
唔係 愉景灣係全離島區 荃灣區同離島區條界啱啱穿過迪士尼樂園 未來世界屬荃灣區 迷離莊園 反斗奇兵等屬離島區
將軍澳當然新界啦,
覺得係九龍既只係啲人自我感覺良好。

講開又講
點解荃灣青衣同沙田無人覺得係九龍
係因為呢啲區既大路繼續直去,會去到另一個新界區 (屯門,元朗,東涌,大埔,北區)
咁傳統上行政分區就自然會痴埋果啲區域管理,所以咪無混淆囉,
但將軍澳就已經係道路盡頭,行政管理上獨立成區又浪費資源(早期開發計),唯有痴觀塘區囉,結果就美麗的誤會。

至於用綠的講九龍定新界就得啖笑
綠的去唔到全部新界地方已經係奇聞,佢去到順利邨更加係九唔搭八。

btw講開又講
某電訊公司的確當葵涌青衣同荃灣(大河道以東)係九龍區。
要優越感 不如叫港島半山區將軍澳啦
隔住咁大座五桂山
你都唔好意思叫自己做九龍一部分啦
覺得九龍=自我感覺良好

其實香港咁細 新界九龍港島有乜分別
九龍東得三間院
聯合 靈實同將軍澳醫院
比起其他聯網係最少醫院
但服務範圍好大
可能某D人住300幾萬油尖旺 深水埗40幾年唐樓
然後裝修到靚一靚新樓咁
同朋友講自己係九龍人,頓時覺得自己氣派不凡
覺得你新界人仲係食緊草,放緊牛,仲係務農維生
認知彷彿停喺60年代
你點打的Sir
唔好玩啦 將軍澳算九龍 地理上同定義上都唔係
用紅的計既話 咁荃灣同沙田都係九龍
其實係有分別 你出黎做野再耐啲見多啲人就會知 價值觀係有啲唔同 就算新界東人同新界西人都有分別
我係唔明點解D人個價值觀會放左係新界九龍港島黎打飛機
就算美孚其實對我黎講都有啲新界feel
對香港區域有少少認識都應該知將軍澳係新界啦
分區 將軍澳屬西貢區
地域 將軍澳屬新界東
只係因為佢近觀塘先俾人誤會係九龍
有分別唔等於打飛機
事實係大家成長既地區唔同 價值觀甚至性格都會有屬於個個地區既風格

利申:新界西牛屎仔
呢個真係高汁post
知多d香港既歷史同得意野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞