[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(215) 2020望下#1#2先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
想請教下各位
預算8k
唔點打機,多數做剪片修圖
同埋會用模擬器多開玩手遊
想問應唔應該上3600x定係用i5 9600k好d?
細機箱係咪最好唔好用薄身機箱?(土地問題要用細箱)
散熱器無揀到,唔知邊隻好用

唔好意思,新手多問題

1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,560

1 x Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI Mini-ITX
價錢:$899

1 x [砌機優惠]ADATA XPG GAMMIX D10 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$1,099

1 x WD Blue™ SN550 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,050

1 x [砌機優惠]Gigabyte GeForce® GTX 1650 SUPER™ OC 4GB GDDR6
價錢:$1,299

1 x Corsair SF Series™ SF600 — 600W 80 PLUS® Gold SFX
價錢:$969

1 x Fractal Design Node 202 Mini-ITX
價錢:$658

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,614
https://www.faroll.com/customize#MTI3MiwxNDQzLDIyODgsMjMzNCwyODgzLDMxODIsMzIyMw
點解砌3500X會用有燈嘅ram
我都想收隻wraith prism
你喺邊度幾錢收?
1 x AMD Ryzen™ 7 3700X
價錢:$2,570

1 x MSI B450I GAMING PLUS AC Mini-ITX
價錢:$899

1 x [砌機優惠]ADATA XPG GAMMIX D10 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$1,099

1 x WD Blue™ SN550 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,050

1 x [砌機優惠]Gigabyte GeForce® GTX 1650 SUPER™ OC 4GB GDDR6
價錢:$1,299

1 x [砌機優惠]Delta 台達 實在力量 GPS-500EB E 500W 80 Plus Bronze
價錢:$399

1 x Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX
價錢:$319

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,715
https://www.faroll.com/customize#MjI4NiwyNzY1LDI4ODMsMzE4MiwzMjIzLDMzNCw3MzA
我用2600開bluestacks會有個功能開唔到搞到好慢
唔知3600有無呢個問題
要入bios 開svm mode
唔該師兄
我都覺得薄機箱加sfx火牛好貴
仲想問下如果用3700x使唔使用aio水冷?
驚細箱散熱差
新手一問, 想請教下Ching們

大家prefer用Intel 定係 AMD?

我平時用開Intel 但係見呢個post各位都推薦AMD Ryzen

同埋大家都建議用SSD, 唔怕容易壞過HDD嗎?
想散好要轉箱
想散好要轉箱
amd
ssd唔用三叔野好少壞
amd
ssd用三叔野好少壞
雙修表示有咩都有另一部
用緊2070+2700x 16gb ram
mon係pg279q(1440p 165hz)
想問下點解玩lol full screen都keep唔到165
有時團戰會跌到一百左右
小弟請教各位巴絲打 小弟想係Newegg同Newegg買張藍寶石5700XT 但保養唔知係邊睇 只係見到有30日return 藍寶石官網好似冇講保養 同埋係咪一般都係有RMA自己寄返原廠?唔該各位巴絲打先
藍寶做咩唔係香港買
2700+2070
我99K+2080ti都未look死到
想問下inno3d 張2070 其係o唔ok
本身諗住換2060s 但見inno張2070仲平
因為我舊個張卡只係950 想upgrade下
預咗d板 cpu ram要換過晒
lol咁高要求? 我明明記得好低要求㗎
彈珠台都未lock死到
Newegg做緊3351HKD
香港買都要過3550HKD
遲啲Easter newegg可能仲平

不過藍寶石都係香港公司
依張
1 x Sapphire Pulse Radeon™ RX 5700 XT 8G GDDR6
價錢:$3,399

https://www.faroll.com/customize#MjQxNCwyNDMz
唔係呀 3風扇個張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞