[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(215) 2020望下#1#2先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔信以前中過太多伏sor
電腦白痴想整部靚仔入門機😂唔太打機,個friend幫我砌開我二千頭 掂唔掂?

Case Aigo BLK-T Mini * 1
argb風扇一套
CPU Intel Xeon X5647 * 1
CPU Cooler ThermalTake 4銅管塔散 * 1
Display Card Msi GTX950* 1
HDD Seagate 500gb * 1
Motherboard 勁鯊 X58 * 1
RAM Klevv ddr3 4gb* 2
SSD Intel 120gb* 1
Power Supply Antec 520w銅
我見個張2599係 單風扇 唔知會唔會有咩影響同low profile
前排拜山d先人留畀佢嘅電子遺物?
無野了我睇錯
我都google過吓啲零件勁舊諗緊悠二巴個$2500 list算

微調左,上翻3600個bundle.
一定要wifi呀,個上網喺廳
絕交啦仆街
其實都想,但睇下原裝散熱個效果點先,接受到就ok,可能會超少少睇下個效果
想問下機箱硬碟燈喺咩都無做嘅情況下不停閃可以點解決?
我想問下呢條list隻500W火牛需唔需要轉? 我怕佢有d吃力
如果轉650W 有無好介紹?

1 x [砌機優惠]AMD Ryzen 5 3600 + Gigabyte B450M Aorus Elite + ADATA D10 3200Mhz 2x8GB
價錢:$2,799

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,029

1 x GALAX GeForce® RTX 2060 Super (1-Click OC) 8GB GDDR6
價錢:$3,099

1 x [砌機優惠]Delta 台達 實在力量 GPS-500EB E 500W 80 Plus Bronze
價錢:$399

1 x Xigmatek Gemini Rainbow RGB Tempered Glass Micro-ATX (三風扇版本)
價錢:$399

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,805
https://www.faroll.com/customize#MjI1NCwyNzY1LDI5MjEsMzE5MSwzMjM3
原來夠用 唔該哂你
Ryzen 5 同 7 打機或者畫2D cad 分別大唔大
會用4K mon
姐係咪先 upgrade 張 display card
4000 內有咩選擇
用緊 4790k
之後會轉 amd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞