[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(215) 2020望下#1#2先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
聯強
啲塵
vs4-v依個垃圾箱入風咁廢都積到咁多塵

係咪側板上哂入風扇
sor唔識
塊鐵皮你都未拆, 點插得入
1 x Intel® Core™ Coffee Lake Refresh i5-9400F
價錢:$1,180

1 x Gigabyte B360N WIFI Mini-ITX
價錢:$799

1 x ADATA Premier 16GB (1 x 16GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$490

1 x ADATA XPG SX6000 Lite 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$970

1 x Gigabyte GeForce® RTX 2070 SUPER™ GAMING OC 3X 8GB GDDR6
價錢:$4,199

1 x FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX (雙風扇版本)
價錢:$359

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,576

想問吓呢條list玩到 cod warzone開2k?有啲驚張i5浪費咗個2070super 有冇咩要改善
$4200 可接受
其他一跳就 $4500
未買過咁貴 display card
想升級 MB 用m.2 同 ssd hd 插番 兩條 8G DDR4 RAM
用番以下料
i7-4790
gtx970
cooler master v650 80 plus gold
有冇介紹
BUDGET 2-3千 樓下 得唔得
想買部新laptop黎打機
因為呢家個部已經係14年個陣出嘅
呢家都虧虧地
Budget大概係15k-20k左右
主要都係拎黎玩FF14,黑沙呢啲game
睇中左ROG Zephyrus G15但唔知要等到幾時
因為對Asus以外ge其他牌子唔係好熟
想知呢個價位有咩其他機推薦下
其實真係好想支持 amd 買 5700XT
不過佢自己唔爭氣
想升級 MB 用m.2 同 ssd hd 插番 兩條 8G DDR4 RAM
用番以下料
i7-4790
gtx970
cooler master v650 80 plus gold
有冇介紹B
BUDGET 2-3千 樓下 得唔得

??!!
你搵到一手仲要有m.2 既h97底板再講
直接賣走舊u舊ram算吧啦
淨係 留 U 顯示卡 同 火牛
即係而家出 呢粒U 岩用既底板 行唔到 m.2?
換板要換CPU
冇喇
換板要換CPU
你放咗舊板u ram都仲執到幾百到一千
加埋budget 3k
夠你換3600+B450+8x2 gb ram+1TB m.2 ssd喇
錯post..
不過可以see see gigabyte aero15/17
上個月砌機。
原本無理過rgb 信仰
上連燈搵完list 之後去砌

跟住原來兩張ram 都有rgb ,結果入左坑, 換左case fan .
同埋3500x 把風扇都換埋 3900x 果把 wraith prism

其實真係好易入rgb 坑
moto
3600比9400f好左既係多春?因為轉i5可以平番400蚊買hdd

另外Hdd要買啦,因為冇位放野啦我

仲有ssd減到250G,淨係放window會唔會有咩問題
諗住用番3-4年 可以唔洗考慮有冇得昇級 反正唔夠用都係成部換
用94f 平ram 更好砌
加到budget 就多500上1660super 其他野省省地
加左2tb hdd 500gb m2 nvme ssd
中央處理器
► Intel Core i5-9400F 6核6線程 Box (含散熱風扇)
$1,170

主機板
► MSI 微星 B365M PRO-VH Micro-ATX 主機板
$550

RAM (記憶體)
► 2 × Klevv Value Series DDR4 2666 MHz 8GB (8GB X1)
$258 ×2 = $516

SSD (固態硬碟)
► PATRiOT P300 M.2 NVME 500GB PCI-E Gen3 x4
$569

顯示卡
► GALAX GTX 1650 Super EX (1-Click OC) 顯示卡
$1,330

HDD (硬碟)
► Toshiba 2TB 7200rpm 64MB 3.5" Desktop HDD (DT01ACA200)
$415

電源
► Corsair VS450 450W 80Plus 火牛 (3年保)
$265

機箱
► Corsair 88R M-ATX 機箱
$288

砌機方案
► Pegasus Basic - 組裝電腦,五年自攜保養檢查
$299

優惠碼
► "lihkg"
-$220

總計 $5,182

擷取自飛馬電腦
https://shop.pegasus.hk/builder?c=lihkg#IwZgDAHALANMUE4ohgdgWW7NwUgbDAExhFH6ElFTACsctwxEIEMUtq+QA
原來依家一部高階打機都要$13000起跳咁貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞