[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(215) 2020望下#1#2先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
點解買塊舊板 有冇up bios
22" 60Hz mon dvi插內顯 新mon 144Hz插顯示卡 咁樣行雙mon有冇問題?

係咪我get錯
dual mon咪吉同一張卡就行到
你做咩
係都講張1660打機仲要2K係廢
我見佢話插內顯以為佢諗住一個mon用內顯一個用gpu
柒咗 睇嚟係時候瞓覺
因為google過144hz+60hz有可能會lag
諗住一個mon用內顯一個用gpu無留意到3600無內顯

所以係插哂落gpu都得?
1 x Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI Mini-ITX
價錢:$899

2 x [砌機優惠]ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$620

1 x WD Blue™ SN550 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$559

1 x [砌機優惠]Delta 台達 實在力量 GPS-500EB E 500W 80 Plus Bronze
價錢:$399

1 x Jonsbo C3 Aluminum m-ATX 透側版 — Silver
價錢:$449

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,006
https://www.faroll.com/customize#MjMzNCwyNzY1LDI4ODQsMzE4MSwzMTgxLDk1OA

咁樣配3400g ok? 定用其他板加wifi?
如果冇cpu可唔可以用砌機優惠?
求救
今日買左d 料自己upgrade 部機
暫時剩係換咗cpu
途中針腳有唔小心整彎咗
最後比我r 返正
但換完張cpu 之後就開唔到機
黑畫面,鍵盤,滑鼠冇燈
但cpu 上面個散熱轉緊
機入面要有燈嘅都有燈
發生咩事???會唔會係壞cpu
求救
岩岩收到部砌機 有兩個風扇吊住係度 我係要點搞?

唔識,網上睇圖要夾住個野

我係咪要拆左佢再整

定係我部砌機砌錯?
係咪要除左果舊鐵 裝上去 然後咁樣連?

插入去CPU_FAN?

插入cpu個格
風扇用 個舊鐵掛上個塔到…留意返風向
就應該得!
係邊度收到部砌機?
風扇都無插咁高興
Lian Li LanCool II ATX ARGB CASE (白色 White) x1
SAPPHIRE 藍寶石 NITRO+ RX 5700 XT 8G GDDR6 顯示卡 X1
WD Red 4TB 5400rpm 256MB 3.5" NAS HDD (WD40EFRX)x1
Noctua 貓頭鷹 NH-U14S 風冷散熱器 x1
ADATA XPG SX6000 Lite 512GB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 3.0 x4 SSD x1
Antec Neo Eco Gold 650W 80Plus Gold 金牌 半模組 火牛 x1
AMD Ryzen 7 3700X 8核16線程 Box (含散熱風扇)x1
Klevv BOLT X DDR4 3200 MHz 16GB (16GB X1) x2
GIGABYTE 技嘉 X570 AORUS ELITE WIFI ATX 主機板 x1

請問仲有咩改,條list有冇問題?
有冇巴打解答
你可以試下搵隻冇嘅
咁順手搵到d 有
12cm 係裝唔到
但pump 壞就換喇
邊度砌
小弟第一次砌機
爬完文呢條list有冇問題

1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,560

1 x [砌機優惠]Gigabyte B450M AORUS ELITE Micro-ATX
價錢:$660

1 x [砌機優惠]Thermaltake Toughram RGB (2 X 8GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB — Black
價錢:$719

1 x Toshiba DT01ACA200 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$420

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,540

1 x Gigabyte GeForce® RTX 2070 SUPER™ GAMING OC 3X 8GB GDDR6
價錢:$4,199

1 x [砌機優惠]Antec High Current Pro Series HCP-850-PLATINUM 850W Fully-Modular
價錢:$850

1 x Xigmatek Gemini Rainbow RGB Tempered Glass Micro-ATX (三風扇版本)
價錢:$399

1 x Scythe SCKTT-2000BK KOTETSU Mark II Black RGB 虎徹貳 黑化 CPU Cooler
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,856
https://www.faroll.com/customize#MTI0LDIwNjcsMjI1NCwyMjg4LDI0NjYsMjQ4OSwzMTk0LDMyMDUsMzIzMA
邊間咁撚仆街連塔散扇都唔柒識裝
係有啲塔散個風扇扣具唔係好緊嘅 不過唔會飛埋出黎掛 呢個仲要係貓塔
結論:賴運輸就ok

唔會lag我用用緊2k144加4k60
不過用張2080ti推
1660你想推低?
貓塔點會鬆成咁
唔俾人暴力運輸?
又黎飛馬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞