黑警成功破解黃之鋒部iPhone

247 回覆
871 Like 16 Dislike
鬼唔知越多字越奇怪就越難破解咩
關鍵係指數成長,即係如其整到個密碼短但難記奇怪,倒不如長但好記,例如一句句字
https://www.apple.com/legal/transparency/

Apple個網其實有release每年政府request咗幾多次用戶data,但好奇怪2019冇下半年睇
其實唔洗特登落符號姐係整到P1$$w0Rd咁
最緊要係長
gPhone 用四位passcode
唔知點破解
但係現實好多都可以暴力破解
得個幾位數字你屋企部pc都撞到
brutal force黎計
其實用咩!@#$ 大細階 同用有意思既字 好似Butterfly123 果D比
有意思既字同難到記唔到既密碼對於電腦黎講係一樣難度
所以唔洗迫自己密碼改到一PAT屎咁
反正佢都係一隻隻字咁撞 有冇意思對佢一樣
Character set應該得94
條數咁計,你個密碼得兩個位?
如純數字16個位就差唔多8個位既character
好開始已經同大家講⋯⋯ 電話落左黑警手邊部被解都係時間問題⋯⋯ 不論係iso 定Android,最緊要係有人懂得remote wipe 部電話(戲都有做啦)唔係on 99 standstill 禁比人攪部電話。
點解咁鍾意啲英文詞後面加個s
一粒chip無啦啦變咗chips
一個app有時又講咗做apps
apps真係要加s
唔係眾數點解要加s
成日聽啲人講「有冇用過呢個apps」「download呢個apps」
明明係講緊一個app 但無啦啦變咗plural
人地本身唔係眾數加唔加s嘅問題

本身電話嘅應用程式嘅設計係基於
Application Portability Profile Standards
所以先叫做apps
可以係portable device上面用嘅application
其實要hack 電話都要用 電話個USB/lightning port駁電腦先hack 到,
點解唔將電話個USB/lightning port 入面除 充電以外的pin 都刮走,
個電話駁唔到電腦, 就hack 唔到了( 除左你俾人打到要講PASSWORD)
反正而家用電話好要連到電腦, 個USB/lightning port 淨係用黎充電
講乜
一般app都係指application
電話app係mobile application
縮寫係mobile app 通常就咁叫app 眾數先係apps

一早講咗,冇人信啫
最好發夢個陣帶部乜柒資料都冇既舊電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞