黑警成功破解黃之鋒部iPhone

247 回覆
871 Like 16 Dislike
我pw用18個number
仲洗唔洗驚?
唔太明 佢唔係用不停撞的方法解
之前有研究講過用句子做密碼易記又難破,大家可以轉一轉。

舉個例:WhatismyBirthdayIts19xx0x0x!

呢到已經好多個字,又易記,要撞又難,大家不妨諗下用呢啲密碼。
其實係
打埋d奇怪符號記唔到不如打長d
例如igotoschoolbybusdlgcfh777
仲難破解
破解完再加料都仲得
咁係咪可以話電話入面所有ID PW都已經拎晒?
隨時都睇得到?
我用倉頡碼
pushh
都得,一樣,最重要係又長又有數字又易記
[正經post]希望下次遊行/開花聽到呢句
https://lih.kg/1955635
如果黑警係用暴力破解
咁理論上,iOS同Andriod嘅破解難度就會好睇密碼組合
而非機型同系統,其影響只係架構同有冇後門

建議密碼除數字0-9及英文a-z,可以嘅加上「. , _ !」之類嘅符號
咁兩個位長度嘅組合理論上:

純數字:
10*10 = 100個組合
數字加大小階英文:
62*62 = 3844個組合
數字加大小階英文加可用符號(ASCII,空格不算):
125*125 = 15625個組合

大家可以睇到有幾大分別

建設亦唔好用現有字,暴力破解程式多數有字典
你打apple?9527,就某程度上變成5個位密碼
可以改addle?9527或eppie?9527
佢地呢種係hardware硬解
唔洗經你OS
push
簡單講,就係資料出入多一重關卡,如果夾硬攞走粒晶片,SOC(你當係CPU啦)就直接唔受理。
點解仲停留喺set 長密碼嘅level
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞