黑警成功破解黃之鋒部iPhone

247 回覆
871 Like 16 Dislike
Link:https://www.facebook.com/710476795704610/posts/2973018802783720/?d=n

//當時公佈此事的時候,曾有網民懷疑到底是黑警用專業軟件破解我的電話,抑或純粹撞破我的密碼,結果在今年 2 月收到黑警提交予法庭的文件,真相便揭曉。
根據書面供詞,隸屬於網絡安全及科技罪案調查科,專責數碼法理鑑證的警務人員, 成功使用以色列軟件「Cellebrite UFED Physical Analyzer」和瑞典軟件「MSAB XRY」破解我的 iPhone XR,取得手機密碼及當中的所有圖片;至於周庭的 Google Pixel 則未能破此軟件破解。//

大家盡可能都set個密碼複雜啲,好多人iphone都淨係用數字密碼,最好就set字母加數字啦。

反而pixel冇比人破解到?
定係用既方法唔同
113 掉死人
係密碼難度唔同
thanks

樓主pin呢個回覆
10個字以上
大細楷數字特別符號
破解返嚟嘅資料法庭會受理?
10 ditgits係數字?
咁8粒英文+數字係咪爆唔撚到
如果有漏洞可以繞過個系統,密碼點set都冇用
我唔知,有咩同監警會講
因為iphone password通常係4位數字? 基本上可以秒解
Android就算用3x3圖形unlock已經多好多組合

但我見Cellebrite個網聲稱可以改bootloader、debugging爆android,唔知點解pixel未開到

其實網絡安全已經係每個抗爭者必學嘅知識、莫講話佢哋呢啲高風險政治人物
Over my dead body
正確,唔關密碼事。係iOS漏洞問題。
撞密碼會account lockout
Push
Pixel titan m 同 samsung knox 應該安全
法庭批准咪ok,三權合作輕鬆啦
最有效破解方法其實係買個錘仔扑到條友幫你解,黑警已經有恐嚇過唔少人啦
可唔可以民事告9間軟件公司?幫黑警做野唔等如可以犯法。
黑警仆街就梗,但提供技術俾班偽進仔既仆街唔可以輕易放過。
以色列軟件「Cellebrite UFED Physical Analyzer」和瑞典軟件「MSAB XRY」
以色列都算啦 瑞典
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞