【天文】你生日那天的宇宙

192 回覆
145 Like 2 Dislike
幫推
深夜推
螺旋星系中間好光嗰粒係咩黎?
唔同係一粒好大嘅恆星吸住晒其他恆星?
多數都係超巨大黑洞
求解

【國際戰線,靠你支持!】
頂住人民幣,對抗大外宣

為美國醫護捐贈醫療物資 [尚欠4萬]
https://charity.gofundme.com/o/en/campaign/masks-empowerment-campaign

美國人權基金會成立「香港專案小組」[尚欠19萬]
https://hrf-hk-desk.funraise.org/

【登記選民,請即行動!】
https://hk2020.vote/

借位

樓主寫快啲啦
加油 推到五月
留名學野
應該係超巨大黑洞吸住好多粒恆星,所以睇落好光。
好正
11月
睇過自己生日張相 但想聽樓主解說
2月10日

拍攝於2005年,距離地球500光年嘅 棕矮星 Brown Dwarf (Candidate) CHXR 73 B。
棕矮星一種氣態巨行星同恆星之間嘅星體,簡單黎講就係佢比行星重、但又比恆星輕。
CHXR 73 b 有12個木星咁重,而太約需要有81粒木星咁重先可以成為恆星。
(太陽大約係1000個木星咁重)
係呢張紅外線圖片入面,右下角個粒就係CHXR 73 b,而中間大粒嘅就係恆星CHXR 73。

然後又重覆講下,恆星嘅十字型光,係反射式望遠鏡鏡片支撐柱所造成嘅 衍射峰 Diffraction spike
每次我地見到影像有類似嘅光,就可以知個望遠鏡係反射式。
----------------------
2月12日

拍攝於2018年,位於人馬座 ,距離地球4,000光年嘅發射星雲 Emission nebula 礁湖星雲 Lagoon Nebula
呢張係一張可見光相,真係幾靚架!
而圖入面咁細嘅範圍,其實已經包含咗4光年直徑嘅星雲。

上次介紹咗唔發光嘅反射星雲,而發射星雲就係相反,係依靠電離粒子而自體發光嘅星雲。
星雲嘅粒子吸收咗恆星嘅光得到能量而電離,而根據唔同原子而發出唔同色嘅光。
而 Lagoon Nebula 嘅中心就有一個比太陽光20萬倍嘅恆星 Herschel 36。
Herschel 36射出嘅光同輻射,將塵埃同氣體推成簾狀,形成 Lagoon Nebula 獨特嘅結構。
2月13日

拍攝於2011年,位於 ,距離地球2,000光年嘅發射星雲 Sharpless 2-106 (SH 2-106)。
呢一對「天使翼」,係因為中心恆星 S106 IR 嘅幅射由兩端射出,氣體被推走所形成嘅獨特形態。
SH 2-106 大約係2光年咁大,比 Lagoon Nebula 細小小。
大部分發射星雲都係恆星形成區,SH 2-106 亦係天文學研究恆星生
2月14日

拍攝於2008年,距離地球4.5億光年嘅Colliding Galaxies Arp 272。
由兩個螺旋星系 NGC 6050 同 IC 1179組成。

不如講下點研究星系交互,基本上就係分觀測同理論(電腦模擬)。
觀測方面,最基礎會研究 Galaxy Merger Rate,以發生撞擊嘅星系數量/(總星系數量*合併時間)得出。
經過呢個計算,大家可以發現,紅移愈大(距離愈遠),星系撞擊嘅機率愈大。
有文, 推左先睇.
要等下
幾時到六月尾
幫推
Lm
strong post lm
幾時先等到12月
文呀!!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞