【天文】你生日那天的宇宙

192 回覆
145 Like 2 Dislike
希望大家可以關注返呢個文藝專頁,好多好野睇架
https://medium.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96
https://medium.com/@night_wing
有錯麻煩大家幫我補充,同埋希望大家Quote文唔好Quote全篇
----------------------

大家未必認識哈勃,但你一定聽過以佢命名嘅望遠鏡:哈勃太空望遠鏡 Hubble Space Telescope

呢支喺1990年4月24日,由美國太空總署 National Aeronautics and Space Administration (NASA) 同歐洲太空總署 European Space Agency (ESA) 合作發射嘅望遠鏡,屈指一算,已經運行咗29年11個月。

適逢30週年,NASA就係網站開咗左個叫「Your Birthday Image」嘅分頁。
https://www.nasa.gov/content/goddard/what-did-hubble-see-on-your-birthday
大家只要簡返自己嘅生日日期(但冇年份簡嘅),就可以睇到個日由哈勃影低嘅相片。

由於網站讀取速度實在太慢,所以我會同大家整合,再順便介紹。
正式開始,會順序咁介紹落去。每個日期下嘅第一張圖就係NASA原圖。
p.s. 整理時發現365張相入面有唔少都係重覆,有小小可惜
今日俾連登食左2次草稿,有冇人可以教我點樣可以儲存好。
1月1日

拍攝於2012,位於銀河系獅子座方向,距離地球500,000光年嘅 獅子座IV Galaxy Leo IV
Leo IV 係一個 Ultra-faint Dwarf Galaxy 超暗矮星系,簡單講佢唔係一粒星,而家一群星體。
Leo IV 規模並冇其他星系咁大,亦相當暗淡,並唔係咁易觀測到。

我地將哈勃嘅影像(圖左),減去背景嘅星空(圖中),就可以睇到 Leo IV 真正嘅樣貌(圖右)。
圖入面望落好細嘅長方格,實際上已經橫跨咗 163 光年 x 83 光年嘅星空。
我地可以見到入面嘅亮星(實際上唔係好亮),其實係寥寥可數。

Leo IV 嘅另一個特點,就係佢年齡好大。
天文學家估計 Leo IV 嘅恆星有130億年嘅歷史,只係比宇宙年輕7億年。
呢個特質令佢係研究早期宇宙上有重要作用。
1月2日

拍攝於2005年嘅星系團 Galaxy Cluster SDSS J1004+4112。
佢同矮星系相似,只係有更多嘅星體同更為密集。

呢張相係哈勃第一張影到嘅五重星(Five Image Quasar)。
係圖入面,我地好難指出SDSS嘅實際輪廓。
但我地可以透過由SDSS嘅 重力透鏡 Gravitational Lensing 效應去側面印證佢嘅存在。
https://www.youtube.com/watch?v=2Vf3cz0B37w

由於SDSS由好多星體所組成,佢嘅質量非常大,大到佢嘅重力場可以扭曲時空。
當光係扭曲嘅時空上行走時,會選取對於佢最短嘅直線去行走。
但對於地球上嘅觀測者黎講,光線就好似彎曲左一樣。

當SDSS後面嘅光源發出嘅光線經過SDSS時,就會受到重力透鏡效應影響。
以致哈勃影到嘅圖像入面,除左應有嘅光點(A),亦多出咗4個非常類似嘅光點(BCDE)。
雖然五個光點係圖入面處於唔同位置,但實際上都係由同一個星體所發出。
同樣,附近嘅圓弧亦係重力透鏡嘅產物。只係光源距離地球更遠,以致視覺效果唔同。
1月3日

拍攝於2017年嘅 NGC 4302(圖左) 同 NGC 4298(圖右)。

佢地兩個都係 螺旋星系 Spiral galaxy,展現出螺旋星系正面同側面嘅樣貌。

螺旋星系望落比 橢圓星系 Elliptical galaxy (圖為IC 2006)靚,主要原因在於佢獨特、有動感嘅 旋臂Spiral Arm 結構。
星系嘅結構係有個好長嘅課題,有興趣可以睇我舊文。
推推推
樓主好耐冇出文
好中意睇樓主嘅天文post
1月4日

拍攝於1998,太陽系排行第六嘅土星 Saturn
顧名思義,土星應該係望落黃黃土土嘅。點解NASA張圖又會咁多色彩呢?
因為呢張係一張假色相黎,就好似平時紅外線機體溫機一樣。
因為紅外線人類肉眼係睇唔到嘅,為咗視覺化紅外線,我地就為佢配上顏色。

NASA分別將 1µm 、1.8µm 同2.1µm 嘅紅外線,顯示為藍色、綠色同紅色。
由於唔同波段嘅光,穿透唔同材料物體嘅能力都唔同。
呢個方法可以方便科學家去了解土星大氣層嘅構造。
例如觀測大氣顏色,去分辨雲層上方有霧嘅厚度。(綠色:薄、黃色:厚)
1月5日

拍攝於1998,位於大熊座,距離地球4,600萬光年的一個螺旋星系Galaxy NGC 2841。

NGC 2841 入面有好多年輕嘅藍色恆星。
有趣嘅係呢D年輕恆星發出嘅輻射,會沖散附近區域可以形成新星體嘅氣體同塵埃。
以致NGC 2841新恆星嘅形成率,比起其他螺旋星系低。
1月6日

拍攝於2006年,位於巨蛇座,距離地球2.5億光年嘅 阿普 Apr 220

https://www.youtube.com/watch?v=pR4pzthwqkA
大約7億年前,有兩個螺旋星系因為太接近,重力令兩者相互碰撞。
而 Apr 就係兩者合併後產生嘅新天體結構。

實際上係未物理發生碰撞之前,強勁嘅重力已經將兩個星系入面好多星體撕裂撕碎。
係呢個大洗牌之下,極多氣體、塵埃、能量密集嘅交集,好容易產生新嘅恆星。
係 Apr 200嘅中央,一個大約銀河系直徑5%嘅空間入面,就擁有同銀河一樣多嘅氣體。
呢個區域入面總共產生咗200個巨大的恆星團。當中最大嘅一個恆星團,質量相等於1000萬個太陽。
所以 Apr 200入面擁有嘅恆星同質量,可以話係令人難以想像。

除咗迎接新生命,物質嘅交換亦都影響恆星老化嘅週期,例如我地可以觀察到超新星出現嘅頻率會更頻繁。
自發現 Apr 200 以黎,天文學家就一直係佢入面搵到超新星爆發,係2011年更非常罕見地同時搵到7粒超新星。
呢種合併中嘅星系,因為入面有好豐富嘅恆星活動,所以係天文學家幾熱衷嘅研究對象黎。
*p.s. 超新星係一個恆星老死而爆發嘅過程黎。就好似炸彈爆炸咁,會產生超級多嘅能量同光線,以致令人以為個個位置出現一粒新嘅星體。
幾時先等到我既11月 過2個月先翻黎睇
巴打你終於出文1月6個張好靚啊!之前都有用到呢個website,但唔係好知自己個張圖係乜野黎!希望快啲睇到我個張圖
多謝支持 好快就到架啦!
G持
1月7日

同1月5日一樣
1月8日[/quote]

拍攝於2007年,位於大熊座,距離地球1,160萬光年嘅螺旋星系Galaxy NGC 2976。

NGC 2976 嘅特點在於,雖然佢係螺旋星系,但就冇明顯嘅旋臂。

天文學家相信原因因為 NGC 2976 外圍旋臂嘅氣體被較重嘅 M81 星系嘅重力吸走咗
1月9日[/quote]

拍攝於2003年,距離地球5,200萬光年嘅不規則星系 Galaxy NGC 1427A
同NGC 2976相似,同樣係一個被其他星系嘅重力嚴重影響嘅星系。
因為被圖上方嘅重力拉扯住,所以佢望就好似一個箭咀咁,被逼進行高速運動(每秒600公里)。
天文學家相信十億年左右佢成個結構就會被破壞,化做塵埃融入星空或者其他星系

另外雖然呢張圖主角係NGC 1427A,但其實圖入面仲有另一個好明顯嘅星系,大家搵唔搵到呢!
1月10日[/quote]

拍攝於1998年,位於半人馬座,距離地球1,400萬光年嘅 半人馬座A Galaxy Centaurus A
半人馬座A係天上第5光嘅星系,理論上肉眼係可以睇到嘅,實際上就

Hubble張圖冇咁靚,貼上另一張靚D嘅合成圖。
我覺得半人馬座A好似一隻飛馬
你見形狀咁特別,就知佢又係兩個星系合併而成。

半人馬座A兩邊好似翼嘅地方,其實係強勁嘅電漿噴流黎。
天文學家相信係半人馬座A嘅中央有一個超大質量嘅黑洞存在。
簡單黎講,黑洞嘅磁場會將部分黑洞所吸引嘅物質沿著自轉軸向外高速射出,形成呢種有野可以逃逸黑洞嘅假像。
push
寫得幾好
樓主係astronomy major?
你起下樓主底
睇佢啲舊文就會知

1月2日

拍攝於2005年嘅星系團 Galaxy Cluster SDSS J1004+4112。
佢同矮星系相似,只係有更多嘅星體同更為密集。

呢張相係哈勃第一張影到嘅五重星(Five Image Quasar)。
係圖入面,我地好難指出SDSS嘅實際輪廓。
但我地可以透過由SDSS嘅 重力透鏡 Gravitational Lensing 效應去側面印證佢嘅存在。

https://www.youtube.com/watch?v=2Vf3cz0B37w

由於SDSS由好多星體所組成,佢嘅質量非常大,大到佢嘅重力場可以扭曲時空。
當光係扭曲嘅時空上行走時,會選取對於佢最短嘅直線去行走。
但對於地球上嘅觀測者黎講,光線就好似彎曲左一樣。

當SDSS後面嘅光源發出嘅光線經過SDSS時,就會受到重力透鏡效應影響。
以致哈勃影到嘅圖像入面,除左應有嘅光點(A),亦多出咗4個非常類似嘅光點(BCDE)。
雖然五個光點係圖入面處於唔同位置,但實際上都係由同一個星體所發出。
同樣,附近嘅圓弧亦係重力透鏡嘅產物。只係光源距離地球更遠,以致視覺效果唔同。

呢段解釋得好好,好清楚連我呢啲冇任何天文根基既人都明
光嗰啲全部都係恆星?
Btw篇文名改得幾好
天上面一粒粒光嘅「星」
可以係行星、恆星、星系
Lm
lm
Push
推,寫得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞