【天文】你生日那天的宇宙

192 回覆
145 Like 2 Dislike
好有心機
留名
留名同樓豬學野
啱啱興起走咗去睇哈勃太空望遠鏡wiki
本身係想揾下廿年前嘅sensor其實幾多萬像素
原來佢本身係plan咗十年前就退役但而家重可以玩多十年
而且一開始就發現鏡片有問題 搞到要特登加多塊鏡片去修正
但係多塊鏡就多個色散/色差嘅問題㗎啦...(平時影相係噉...)
而且又講到話NASA以前好窮 窮到只可以篩選某啲問題去解決
但wiki講咗一半就冇講 唔知而家佢咩狀況呢
美國深空科技一向係預期10年用20年, NASA仲要壓budget做.

最近仲OPERATE緊, 有咩finding可以睇返offical page.
https://hubblesite.org/

不過佢既next generation 後繼者(James Webb Space Telescope)仲未升空.老兵要繼續服役.
 https://en.wikipedia.org/wiki/James_Webb_Space_Telescope
Cls ching 好癲 強post留名
其實成日都係咁,用得就照用住先,玩太空太貴
2月1日至2日

拍攝於2010年,距離地球7,500光年嘅 船底座星雲 Carina Nebula Pillars 中嘅 神秘山 Mystic Mountain

呢張相真係好靚,入面有好多五顏六色嘅塵同氣體。
D人話佢望落好似崎嶇陡峭嘅柱,我就覺得好似古代D鐵騎咁。

因為星雲入面有熾熱、年輕嘅恆星,佢地射出嘅輻射同帶電粒子機緣恰合下塑造咗呢個形態。
左上角嘅部分,呢個長0.61光年嘅水平射流,就係一個易見嘅例子。
----------------------
2月3日

拍攝於1995年,距離地球1,500光年嘅 獵戶座大星雲 Orion Nebula 中嘅恆星 LL Orionis。

呢張圖入面睇到一個清晰嘅 艏震波 Bow Shock
顧名思義,同船係海上行走時嘅水痕相似, 艏震波係LL Orionis射出嘅太陽光(帶電粒子)同星雲氣體撞擊所形成嘅震波。
但同船嘅水波唔同,Bow Shock係一種三維嘅波。

雖然呢張圖嘅主角係 LL Orionis ,但其實右上角有另一個恆星以及佢嘅 Bow Shock。
2月4日

拍攝於2005年,距離地球54億光年嘅 Galaxy Cluster MACS J0717.5+3745。
佢係一個4個碰撞埋一齊嘅星系所組成。

Hubble呢張可見光相平平無奇,或者我地欣賞下其他光頻嘅相。
2月5日

拍攝於2019年,小行星 Asteroid (6478) Gault。
佢有兩條好似彗星嘅尾巴,特別在於呢兩條尾巴係突然出現嘅。
太陽嘅熱量會令到小行星升溫,意味小行星會放出更多嘅紅外線幅射。
能量流失影響到小行星嘅自轉,自轉嘅不穩定令到小行星彈射出物質,形成我地睇到嘅尾巴。
因為彈射物質嘅關係,小行星其實進入咗一個自我毀滅嘅過程。

推Post
幫手一推
等到頸都長
個網上到
推下文會快d
4頁大部分都係我既回覆黎
樓主高質
幫推!想快啲睇3月
樓主有心 多謝🙏🏻
真係好靚
search左自已生日
張圖係無左忽
玩太空其實唔單止貴, 飛去deep space個時間, 再計埋project同準備, 呢個比錢更加致命.
10月嘅我要等到幾時
年底生日嘅留名先
我都想知
2月6日

拍攝於2007年,位於銀河系中,距離地球4,000光年嘅 Planetary Nebula NGC 2440。
NGC 2440 係一粒類似太陽嘅恆星老年所演化成嘅行星狀星雲。
我地可以睇到呢個星雲好似有4個花瓣咁,代表佢每一次爆發嘅噴射方向。
呢張圖嘅顏色好豐富,展現出星雲係由唔同氣體所組成。
藍色代表氦氣 Helium、藍綠色代表氧氣Oxygen、 紅色代表氮氣 Nitrogen 同氫氣 Hydrogen。
NGC 2440 嘅中心就係老年嘅恆星:白矮星 HD 62166。係已知比較高溫嘅白矮星。(199,726 攝氏)
2月7日、11日

拍攝於1999年,位於 半人馬座λ星雲 λ Centauri Nebula IC 2944,距離地球5,900光年嘅雲球 Thackeray's Globules
包克雲球 Bok Globules 係由塵埃同氣體組成嘅高密度球團,典型有 10-50 太陽咁重、1光年長嘅直徑。
以近紅外線觀測,可以發現佢地會經歷重力崩塌後形成新的恆星。

天文學家利用Hubble嘅高解像度,首次研究佢地嘅結構。
IC 2944入面大質量恆星發出嘅紫外光,會令到氣體得到大量能量而高速運動。
所以我地可以見到圖入面嘅包克雲球係分裂咗,唔再係「球」狀。
2月8日、9日、19日至21日

拍攝於2014年,距離地球6,400光年嘅猴頭星雲 Monkey Head Nebula NGC 2174。
呢張就係一張紅外線嘅圖像,由於NGC 2174主要由氫氣 Hydrogen 組成,氫氣吸收恆星發出嘅紫外線,就會電離發光。

通常呢張圖都係近鏡咁影,我地睇一睇遠鏡嘅 NGC 2174。
可以睇到,NGC 2175 嵌入咗NGC 2174,但兩者其實成日都混淆分唔清。
好有心機極高質
咁快又有, 必推.
再幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞