最近開始睇英文書 有咩好推介?

179 回覆
28 Like 1 Dislike
個陣英文老師有教過
睇個陣將d唔識既字抄低先
得閒個陣去查返字典
搵本書mark低佢既意思同埋讀音
如果你有心機既話
可以將佢地分類(verb, noun, adj) 咁寫低
咁樣就更加容易cross reference
呢個個陣都有教
又係正野
Matilda
你要將佢同anti federalist paper 一齊睇先會明佢地拗乜架
enlightenment同counter-enlightenment堆嘢
jonathan israel套關於enlightenment既書
不過本本厚過磚頭,都幾辛苦
唔識
Oxford English-Chinese Dictionary 好過睇小說,是但揭一頁,大聲郎讀,而家,我都可以同工人姐姐有講有笑,得咗,掂!
之前ibsen有挪威芭蕾舞劇團改篇做芭蕾舞劇 好正
Charles dickens 水蛇春到
Btw victorian野好多對我黎講都係失眠良藥

個陣有篇readings 係dickens 既Hard Times
我同學睇左之後話:"Reading Hard Times is giving me a hard time"
Off topic, 其實以前已經諗 戀母還戀母 點解佢老母老咁多都屌得落
Brave new world 講個世界觀係正 但中段有啲悶
同埋個作者有少少拋書包拋多咗咁
我都想知
睇緊Harry potter
啱啱上網訂咗本1984
又學到野。多謝ching分享
Gweilo

鍾意舊式香港既人應該好鍾意呢本書,本書有好多chinglish, 好有共鳴

利申:93
同意
Ishiguro Kazuo個人覺得文筆唔算好複雜 而且佢寫嘅prose好簡潔 個人覺得對於學英文表達方式都好有幫助
佢仲有另一本書Never Let Me Go都好好睇 題材同The Remains of The Day幾唔同 有少少科幻成份

另外自己覺得J.D. Salinger嘅The Catcher In The Rye都好好睇 又係啲唔同嘅寫作風格,但都係對文學發展同反映時代背景有頗為重要嘅影響嘅著作

或者對科幻小說比較有興趣嘅話可以考慮吓Do Androids Dream of Electric Sheep? (Philip K. Dick)。自己覺得非常有意思。本書亦都係電影Blade Runner嘅原著

懸疑Thriller的話Agatha Christie嘅書都好經典。另外自己好鍾意Silence of The Lambs本書
6頁都未有我最愛嘅 The Diary of a Young Girl, Anne Frank
二戰撚必讀

上面啲雙城記1984animal farm唔再重複

介紹吓易入口啲,自己英文又唔見得人嘅書
老鼠記者入門是基本
漫畫睇snoopy,dc marvel

之後上一層
Percy Jackson
哈利波特
John Green書好似The Fault in Our Stars之類

上文學級
1984咆哮山莊唔多講了
另外仲有自己好鍾意嘅Nabokov
好出名嘅例如Lolita, Pale Fire(係一首幾長下嘅詩嚟)之類之類都好好睇嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞