最近開始睇英文書 有咩好推介?

179 回覆
28 Like 1 Dislike
聽住讀好正
變形記呢本係我其中一本想睇既書
最緊要本書自己有興趣
講起英文書就想買kindle 慳位 平過實體書
本身得Lv3...
但大學果幾年 自己娛樂既時間都接觸多左英文
睇戲睇youtube 我諗大約明7成左右
睇哂咁多reply 而加有幾本書入左我個興趣list
而加個list有:
Amusing ourselves to death(買左未睇)
Brave new world (買左未睇)
The remains of the day
變形記
Heart of Darkness
A Tale of Two Cities
蠅王

另外有興趣既作者有
泰戈爾
Oscar Wilde
Virginia Woolf
Thomas Stearns Eliot

我諗上面個書list 應該都夠我睇一年
不過都想巴打再推薦下一d 文學經典比我
his dark materials 會睇到上癮
睇完再煲上年出嘅劇 一流
不過成日覺得佢結局完得有啲草率 有啲遺憾
land of story series 都唔錯 當睇下故仔 但係又有深意
sherlock 啦
多短篇 三四十頁一個故 唔會太長

雙城記係失眠良藥
ibook 免費有得睇 有時訓唔著 睇佢兩三頁就會訓著
叫英文唔好既人睇Virginia Woolf等於叫個平時一日坐12個鐘既肥人練都唔練就去跑全馬
都係睇番其他人好啲
woolf既意識流玩死你
咁舊既英文梗係難啦
舊過佢個d 全部都幫你翻譯晒
Beowulf 應該係用英文寫最舊既作品之一
唔難先出奇
有心唔怕遲呀巴打
點解要睇歷史野
個陣我讀American history先要睇
又悶又長氣
可以睇Kurt Vonnegut(美國當代科幻/後現代小說作家)嘅Breakfast for Champion/Slaughterhouse five, 唔太難又唔係太長, 書入面仲有佢自己啲插圖
我喺英國打鬼佬工,平時睇劇都唔洗開字幕,但睇1984睇得好唔順
可能文學英文真係唔係普通人搞得掂,睇咗幾版要查字典頂唔順放棄咗,有冇巴打有咩建議
利申:理科撚平時唔睇書,近排想學多啲英文進修下文學就屎忽痕攞1984嚟flip吓,平時同鬼佬吹水social冇咩問題
Sylvia Path 點睇
對allan poe興趣大D
雙城記好悶
minor過英文
本norton 係intro to literature既textbook
成本字典咁厚
點會讀晒全本
抽一部份出黎讀炸
short story 揀左兩篇
poetry 都係兩篇左右
play 揀左Oedipus the King (我最鍾意呢個)
佢出名係佢d詩
好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞