最近開始睇英文書 有咩好推介?

179 回覆
28 Like 1 Dislike
留名學野
個難度位唔同架,1984如果係敘事個陣我覺得係難過我睇嘅自傳。
我係一個耶L,我睇過幾本幾好睇嘅又易嘅自傳,差唔多唔使查字典,有Nabeel Qureshi, Seeking Allah Finding Jesus; Lynn Wilder, Unveiling Grace; Augustine, Confessions; C, S, Lewis, Surprised by Joy.
我自己少睇書,英文都係睇新聞多,我覺得1984係比平均英文寫作難
Young Adult, Harry Potter 呢啲先

唔好亂去睇啲文學野,你睇唔明啲字,無佢文化背景會睇到好無引,最後好快放棄。所以一定係要起碼明明地,係你鐘意既類型先好借/買。就覺Animal Farm, 你都未必知道佢啲人物其實係笑緊邊個,你要知埋當時history先清楚其實講緊乜。

另外lord of the rings原著係好耐以前寫,用字深而且悶,你要留意吓啲書幾時first published
the curious incident of the dog in the night-time 都好睇 係以亞氏保加症嘅第一身角度寫
有少少解謎 作者寫作風格又有自閉症嗰種固執 幾得意 d字都算簡單 本書都唔厚 可以輕鬆睇
其實有興趣又已經睇過戲都可以試下

不過一開始其實無必要睇novel咁長,睇novella同short stories 比較好,比較易睇完同搵到滿足感
英文廢覺得成本書都係同一對字先好
查完頭果幾次唔使再查
睇完本書會記得好多原本唔識嘅字
睇得又smooth啲
唔使下下停咗就去查字典
尤其如果睇實體書查字典真係好煩
同埋劇本,最有影響力既劇作家(Shakespeare, Chekhov, Ibsen, Strindberg)通常都會有免費audio book,可以聽住讀
四月讀T. S. Eliot <the waste land> 雖然深但好好玩呢首詩
屌本磚上course話要用
500頁睇咗10頁都無就dum咗
其實如果睇寓言或者學術書去做起步,係咪唔太建議
高質post LM
呢本好睇!!
最緊要係自己有興趣

學術書係邊種?
Year one 既 Intro書應該無問題,唔少作者都盡量engage學生,寫得好生動
都係呢句,可以上Goodreads睇下其他人點講

寓言係指。。。Aesop's?英文版淨係睇過The North Wind and the Sun ,係好易入口
個陣英文老師有教過
睇個陣將d唔識既字抄低先
得閒個陣去查返字典
搵本書mark低佢既意思同埋讀音
如果你有心機既話
可以將佢地分類(verb, noun, adj) 咁寫低
咁樣就更加容易cross reference
Thinking fast and slow
有冇鍾意嘅英美劇?
可以由睇fan fiction開始
Murder on the Orient Express
On tyranny
jeng!!!!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞