最近開始睇英文書 有咩好推介?

179 回覆
28 Like 1 Dislike
小弟讀到大學先至想學英文
一直都知學語言係唔急得 要慢慢去浸個sense出黎
本身個人習慣會聽album個陣睇埋歌詞
而加睇文學書去學
前一排睇完the old man and the sea
而加睇緊what we talk about when we talk about love
上網搵完睇下wiki 開始想入門學下英文文學
有冇咩書可以推介比小弟順便想學埋作者既背景同埋時代背景
買求其一版嘅The Norton Introduction to Literature,睇晒佢包你文學根底勁過95%嘅人
選文有古典有現代,篇篇經典

利申:讀過少少
你本身鍾意咩先?
我最近睇緊 Billion Dollar Whale, 講一馬基金單案
其實咩類型都想睇下
睇完Hemingway覺得呢種簡潔風最舒服
而加睇緊個本都簡潔 不過感覺有d晦澀
說來羞愧 睇而d簡潔風既書都有唔少字唔識
但同一時間又覺得Oscar Wilde 個種witty 既風格好正 雖然有更多字唔識 (比The Smith 影響左)
可唔可以略略講下本書講咩
睇young adult小說開始先
Lm
1984,animal farm係必睇,尤其係香港人
任何thrillers
好睇到停唔到 一定會一日睇曬
遲d 搵下香港有冇得睇 thx
反而買左Brave New World 但未睇
我覺得呢個先係世界最後既走向
Oxford dictionary
Moby Dick
[香港本土書店List]裝飾罷買三中商,中共思想控制香港人
https://lih.kg/1632803
The Alchemist
最近睇緊
principle of economics

利申:自學緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞