最近開始睇英文書 有咩好推介?

179 回覆
28 Like 1 Dislike
其實有種文體叫novella,大概係中短篇小說既意思,你可以試下google 有邊d適合你(animal farm 都係呢種)

個人推介:
Metamorphosis(變形記) by Franz Kafka
The Chronicle of a Death Foretold (預知死亡紀事,另一個譯名係"一場事先張揚的謀殺案")by Gabriel Garcia-Marquez

Kafka個本一定有網上公開版
同埋借/買英文書之前可以參考下 Goodreads.com,
係一個比人寫讀後感既網站
就算無account都可以睇到,略為減低中伏機會
由淺入深冇得急
Hemingway 係modernist literature, 你可以參考呢張圖睇下有冇其他modernist writers岩你
T.S. Eliot 出名寫詩
小說既話可以揀william Faulkner/ Fitzgerald

norton introduction to literature係幫你跟genre將文學分類,本野係幾抵既,因為佢收錄左好多poetry, plays, and short stories, 本書一手應該$500有找,而你去買普通一本一手英文書都已經接近100蚊。不過本野好撚大本又重,你可以去書店睇下本野咩樣再決定買唔買

Sparknotes (https://www.sparknotes.com/) 係每個讀英國文學學生必用既website,裏面有好多resources,你可以上去睇睇
Freakonomics
講社會經濟學 讀完會反轉你對經濟嘅認知
推薦 Ted Chiang 嘅 Story of Your Life
廿幾頁 嘅 極短篇科幻神作,攞埋雨果獎
Arrival
如果中意法律,但又係門外漢,可以試吓睇Business Law in Hong Kong.
有好多cases ,我當故事睇
多謝巴打介紹
愈睇愈覺得人生好短暫
本來只係一個好鍾意搖滾樂既人
慢慢變到想去學樂理 英文 文學 哲學 音樂史
要用咁多時間去學咁多前人留低既野真係覺得自己哂左廿年時間
Sparknotes

拯救左無數個冇睇reading既晚上

淺入深睇下modernist到post modern野應該易入口啲
請問
初中程度英文...(CE 拎 E)
係咪睇下哈利波凸先好啲?
應該會幾吃力
或者先由網上既漫畫/散文開始比較好
都唔算深啦,作為香港人,1984睇唔到英文原注都要睇中文版。
Narnia係比較上簡單,而且係俾外國小朋友睇,所以英文差啲應該會適合。如果想劇情緊張啲,我建議睇 Narnia 入面嘅Silver Chair先
好似冇咩人睇history咁
so9sad...諗住會易啲
thx 巴打
你平時睇開咩書?
我最鐘意睇autobiography, philosophy of religion嘅書。最鐘意就係魯益師。
啲英文難度都係同1984差唔多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞