柴田妹 2年時間交到貨未

605 回覆
201 Like 4 Dislike
柴b
吓,咩邏輯,而家我要證明做Programmer唔係有手有腳就做到,我嘅行動係要做唔到,先支持到我嘅講法。

但你係相反,係你話Programmer in any fields都可以好輕易做到,所以你為咗Prove呢點,你要做到喎?

戇鳩邏輯仲衝出嚟柒
似係你真心左
一句講晒
我一月中前寫到你捐 $780HKD
我寫唔到 我寫唔到我捐 $100USD
Ok 唔 Ok?

A new Turing complete programming language that can run on different platforms

Ok?

寫到你哋唔好再歧視女 developers 同埋非 CS 人
An apology would be nice but not necessary
柴田b
An apology would be nice but not necessary
柴田係聖誕節都無得放假
唔知柴b要用幾多個聖誕先交到貨
搞緊BLM
日本「夫妻別姓」政策觸礁
https://lih.kg/aHieMbV
#68 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

公司董事識唔識寫compiler
我真係好撚中意柴田b
1. Jobs and Woz. 我話jobs 嘅 vision 同著重 experience 係apple 成功因素
講 tech apple 唔係最好
但計 ecosystem design 同 user experience 好過啲追 spec 嘅 android 機
Jobs 死咗後嘅apple 就唔好提 cook 好明顯冇 jobs 嘅 vision
Woz 都好成功但 個人認為jobs 影響大啲
而jobs 係有EE 底但比 Woz 之類佢完全唔係 technica
2. 行行出狀元但 真係好多差 programmer 呃飯食
或者有啲執著完美主義 搞啲technologically advanced 但 not totally usable 嘅嘢
That’s why Linux is a niche product
It’s great in many ways, but the user experience is not as seamless as that of apple’s
我亦都冇話唔各師其職
我祇係話唔係一定要有 CS degree 先得
的確大把programmer 都唔係正統CS 出身
反而似係你睇唔係呢啲人多過我睇唔起 CS 人
3. 我上邊都寫明除非係high performance proprietary system ,好多時 performance 唔係最重要因素
寫 query set data schema 都有技巧
但 3NF star schemes 甚至 kimball data warehousing 之類已經可以自學學到唔少
四年 CS 係會有根底但寫 program 都係要靠磨靠實戰
Theory sorting algorithm problem solving skills design pattern etc 有心學都一定學到
個 developer mindset 同個 degree 冇乜關係
唔少非 CS 都好勁 大把 CS 人都冇乜呢啲 sense
IT 界係有良莠不齊嘅問題
而科技轉得太快會有青黃不接都係問題
CS 人都要接受呢個事實
就係有 15-30% 真係勁人
同埋好多呃飯食
4. 我係話好似佢哋啲勁人唔會咁玻璃心
唔係話我好似佢咁勁 或者想痴埋去
我本身都唔係 tech 亦都冇打算做
我都知我想都做唔到
但啲 tech 啲 ego 真係好好笑
冇人用嘅 tech 幾勁都冇用
牙柴當年有冇vision到自己走數三年
就係有 15-30% 真係勁人
同埋好多呃飯食
牙柴其實係咪呃飯食
唔係真架
牙柴真材實料架
我身為女拳人接受唔到呢個事實
等睇樓主搬龍門
最近掛住拍拖今個 weekend 要好好咁寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞